termometre
La temperatura de l'aigua del mar voltava els 14 ºC ara fa uns pocs dies

Aquests dies de Setmana Santa les platges de Barcelona són plenes a vessar, tot i la baixa temperatura de l’aigua del mar. L’ascens sobtat del termòmetre, després de setmanes de temps insegur i ambient poc primaveral, ha fet que els barcelonins busquessin el sol i l’ambient càlid a les platges de la ciutat.

La temperatura va tocar sostre dissabte, amb màximes d’entre 25 i 27 graus, però es preveuen encara màximes de més de 20 graus fins dilluns de Pasqua.

L’aigua del mar, força més freda de l’habitual

Els temporals de mar, l’absència de sol i l’ambient fresc de les darreres setmanes han impedit l’ascens de la temperatura superficial del mar. Aquest diumenge, 17 d’abril, la boia del Port de Barcelona, propietat de Puertos del Estado, anotava una temperatura de tan sols 14,7 ºC.

Diego Lázaro és el meteoròleg que pren el pols a la temperatura de l’aigua del mar de forma manual des del gener del 2006, concretament, a l’espigó del Gas, al costat de la platja de la Barceloneta. La darrera observació realitzada dimecres 13 d’abril indicava que l’aigua es trobava a 14,0 ºC, gairebé un grau per sota la mitjana dels darrers anys.

L’aigua del mar, tan freda com al gener

La temperatura de l’aigua del mar sol assolir habitualment el valor més baix de l’any entre els mesos de gener i de febrer. Enguany, curiosament, ha assolit el registre més baix durant la darrera setmana del mes de març amb un valor de 12,6 ºC.

L’explicació d’aquest endarreriment rau en el fet que els mesos de gener i febrer van venir marcats per l’ambient assolellat i la manca de temporals de mar a causa de la persistència de l’anticicló. El març, per contra, ens va portar fresca, pluja, molts núvols, així com diversos temporals de mar, un fet que va afavorir l’aflorament d’aigües fredes i profundes.

Març del 2022: el mes amb menys sol en més de mig segle

Actualment l’aigua del mar a Barcelona marca un valor similar al que teníem a mitjans de gener, a l’entorn dels 14 ºC.

La temperatura superficial del mar va patir un canvi de tendència amb l’arribada del mes de març. Font: marbcn.blogspot.com

Convé recordar que l’aigua té una gran capacitat calorífica, és a dir, cal una notable aportació de calor per tal de fer augmentar un grau centígrad la temperatura d’un gram d’aigua. Presenta també una gran inèrcia tèrmica, per tant, s’escalfa o es refreda molt més lentament que l’aire o la superfície terrestre, una característica que fa que les grans extensions  d’aigua com els mars o els oceans actuïn com a reguladors de la temperatura de l’aire que els envolta. Això explica que la temperatura més baixa de l’aigua del mar s’anoti normalment cap a mitjans d’hivern, no a principis d’aquesta estació tal com podríem pensar a priori.

El sol d’aquests dies pica tant com a finals d’agost

El sol d’aquest dies pica fort a Barcelona, tant com a l’estiu. Aquest diumenge al migdia els rajos solars feien un angle de 59 º amb l’horitzontal a Barcelona. El sol es trobava a una altura similar a la del 25 d’agost.

Valors de temperatura previstos el 17 d’abril del 2022 a Barcelona

L’índex UVI aquests dies és alt (nivell 7) a Barcelona. Es tracta d’un índex que mesura la intensitat de radiació ultraviolada que ens arriba i l’efecte potencial que té sobre la pell humana. S’agrupen d’aquesta manera:

  • UVI baix (0-2)
  • UVI moderat (3-5)
  • UVI alt (6-7)
  • UVI molt alt (8-10)
  • UVI extrem (a partir d’11)