La calor a Barcelona s’ha intensificat les darreres hores, fins al punt de marcar la temperatura en alguns barris de la ciutat. Després de les tres onades de calor que s’han viscut a la ciutat i a Catalunya, aquest divendres, 12 d’agost, el termòmetre ha arribat a superar els 37 ºC en punts com Roquetes o Torre Baró.

En aquests indrets, més allunyats de la línia de mar, el termòmetre s’ha enfilat fins a registres no vistos aquest any. Ara bé, hi ha punts de Barcelona com el Raval o Zona Universitària on la temperatura no ha sobrepassat els 34-35 graus. A gran part de la ciutat, però, hi ha hagut dies més calorosos al llarg d’aquest estiu que no pas aquest divendres.

Activat el pla Inuncat per pluges intenses aquesta tarda: on plourà a Catalunya?

Sense anar més lluny, el juliol del 2022 ha estat el segon més càlid des que hi ha registres a Barcelona: només el 2006 supera el d’enguany. La gran majoria dels dies des de l’inici d’agost també estan deixant temperatures per sobre de la mitjana, amb el pic màxim de calor aquests dies.

Fins a 40 ºC al prelitoral

A les comarques interiors la calor ha estat encara més marcada. De manera molt local s’ha arribat a superar la marca dels 40 ºC al Vallès Occidental. És el cas de Castellbisbal (40,1 ºC). A l’Oriental s’hi han acostat molt a poblacions com Caldes de Montbui.

El prelitoral nord, la Conca d’Òdena, el Pla de Bages, Ponent i l’interior de la vall de l’Ebre són les altres zones del país on s’ha superat aquesta marca. La Ribera d’Ebre ha estat la comarca on s’han mesurat els valors més elevats de la tarda.

A Vinebre s’ha arribat als 43,6 ºC. És el registre de temperatura més alt de tota la sèrie de dades de 24 anys d’aquesta estació meteorològica, i se situa tan sols dues dècimes per sota del rècord de la xarxa d’estacions automàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya (43,8 ºC a Alcarràs, l’any 2019).

Un dia calorós després d’una nit de mal dormir

La temperatura màxima registrada aquest divendres arriba després d’una nit i matinada de molt mal dormir. La temperatura mínima no han baixat del 25 graus a bona part de Barcelona i en alguns barris no s’ha baixat de la marca dels 27 ºC, que sumat a la xafogor ha fet difícil la conciliació del son.

De cara a les pròximes hores, es preveu un cap de setmana encara de calor intensa en espera que arribi un canvi de temps la setmana vinent que deixi temperatures més baixes i possibles pluges.