Els veïns de l’avinguda de Mistral han tingut un bon ensurt aquest dimecres al matí. Un arbre de grans dimensions, que superava el quart pis d’altura, s’ha trencat per causes que encara es desconeixen i s’ha desplomat entre la calçada i la zona de pas dels vianants entre els carrers de Rocafort i Calàbria. Una dona n’ha resultat ferida lleu i ha estat traslladada pel Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) al CAP Manso. El succés, però, podria haver tingut conseqüències pitjors. L’exemplar hauria pogut caure al lateral per on circulen els cotxes, a la façana de l’edifici més proper o en sentit contrari, on hi ha la terrassa d’un bar.

S’investiga la raó de la caiguda

Una dotació dels bombers i també d’agents forestals s’ha desplaçat fins al lloc dels fets per tallar el tronc de l’arbre malmès i netejar la zona. A més, els tècnics de Parcs i Jardins han recollit mostres del tronc i de l’escorça per determinar les causes de la caiguda que encara es desconeixen.

L’arbre era de l’espècie “Robinia pseudoacàcia”, una espècie invasora originària dels Estats Units i en aquest cas tenia entre 20 i 30 anys de vida. Els exemplars poden fer més de 30 metres d’alçària i arribar a ser centenaris. A Barcelona n’hi ha uns 5.000 i forma part de les sis o set espècies més nombroses a la ciutat.

Les possibles causes

Tot i que a hores d’ara no se sap la raó de la caiguda, es descarta el vent com a factor determinant perquè avui no s’han assolit registres importants i les ratxes no han superat els 47 km/h a tot Barcelona. En tot cas, el vent podria haver-ne estat el detonant. L’expert en la matèria Ricard Llerins, autor del llibre ‘100 arbres singulars de Barcelona’ apunta l’entorn hostil que suposa la ciutat per als arbres com un dels factors. També la presència de paràsits, l’excés de poda que actua com a ferides i l’aigua de la gent que frega i aboca als arbres. Fins i tot, si els ciutadans trepitgen repetidament als escocells, la terra es compacta i l’aigua no es filtra.