Parcs i Jardins està realitzant les tasques de buidat i neteja del llac dels Jardins del Baix Guinardó. Aquesta feina es realitza periòdicament, però aquest cop ha tingut un repte afegit. Des de fa un mes i mig una família d’ànecs està instal·lada en aquest espai. Per això, aquesta vegada la neteja s’ha fet amb molta més celeritat i amb la supervisió del Servei d’Atenció i Recollida de Fauna a petició de l’Ajuntament.

Tere Rodríguez, de l’Associació Protectora d’Animals Exòtics de Catalunya (APAEC), ha estat l’encarregada de controlar el bon estat dels ànecs durant el procés de sanejament de l’estany. Segons explica, “l’Ajuntament de Barcelona ha fet el buidat i ompliment de l’aigua amb caràcter urgent per preservar el benestar de les aus”. A primera hora del matí de dimecres ja hi havia una vintena de treballadors per netejar el llac, de 1.800 metres quadrats, com més ràpid possible i al migdia ja s’estava omplint d’aigua de nou.

Veïns, alarmats pel buidat del llac

Alguns veïns de l’entorn dels jardins s’han alarmat quan han vist els operaris iniciant les tasques de buidatge del llac. Segons la Marina, que cada dia dona de menjar als ànecs des que van aparèixer a principis de maig, “podrien haver esperat un parell de setmanes més, que és el que els deu quedar perquè ja puguin volar”. Aquestes aus s’han convertit en tota una atracció per als veïns de la zona. De les 11 cries que van néixer, n’han sobreviscut set que han crescut sense problemes.

Fonts municipals asseguren que calia fer ara la neteja per garantir la qualitat de l’aigua del llac, ja que podia arribar a suposar un risc imminent per a la salut pública. De fet, ja s’havia posposat quatre setmanes per la presència dels animals. En canvi, segons l’Òscar, aficionat a l’ornitologia, no calia fer el sanejament ja que “el llac estava verd i tenia vida amb tot tipus d’animals que servien d’aliment a la fauna local”.

Anecs al llac jardins baix guinardo

En espera del procés migratori

Des de l’APAEC asseguren que enguany hi ha hagut un “baby boom” d’ànecs als parcs de la ciutat degut que són els últims reductes per a la fauna salvatge urbana. Per això fan una crida al civisme i demanen que els propietaris de gossos els portin lligats. Segons Tere Rodríguez, “el més normal és que a la tardor aquests ànecs migrin i alguns tornin l’any que ve amb una parella per tornar a criar aquí”. Si no marxen voldrà dir que “s’han engreixat més del compte o la gent els ha fidelitzat massa”, conclou.