mapa isobàric pervist per dimarts 14 de gener. Font metoffice

Mig Europa està pendent aquests dies de l’arribada de la borrasca Brendan, una pertorbació que s’ha fet més potent després d’una ciclogènesi explosiva en la qual la pressió ha arribat a baixar més de 40 hPa en menys de 24 hores.

L’Europa atlàntica, la més afectada

Aquesta borrasca de grans dimensions afectarà especialment l’Europa oceànica. Vent amb ratxes de més de 100 km/h, onades que podrien superar els 10 m d’alçària i episodis de pluja associats al pas de diversos fronts seran els fenòmens meteorològics que marcaran el temps dels propers dies en àmbit continental a causa del Brendan.

Mapa de ratxa màxima de vent prevista per a dimarts. Font: Meteociel

Les zones més afectades seran el Regne Unit, els països escandinaus, Dinamarca, les repúbliques bàltiques, França, els Països Baixos i també algunes zones de la península Ibèrica com Galícia i el litoral cantàbric, on el vent i el temporal marítim seran els grans protagonistes.

Brendan, com a mínim tres dies estancada

La borrasca es veurà escanyada entre dues potents zones d’altes pressions que dificultaran que la borrasca pugui circular amb la velocitat que acostuma a caracteritzar aquest tipus de centres d’acció.

Avisos meteorològics en àmbit europeu previstos per a dimarts. Font: Meteoalarm

La borrasca Brendan es mantindrà quasi estacionària amb un centre situat entre Islàndia i Escòcia ben bé fins dijous, quatre dies per davant amb avisos de gairebé totes les agències meteorològiques europees relacionades amb el vent i el temporal de mar.

Barcelona, totalment al marge

Lluny del seu radi d’acció, Barcelona en quedarà al marge. Tot i que mig Europa patirà les conseqüències d’aquesta gran borrasca, a Barcelona quedarem sota el domini de l’escut anticiclònic que s’allargarà des dels països de l’est del continent fins a nosaltres passant per tot el mar Mediterrani en forma de falca.

L’anticicló, a hores d’ara, només es podria trencar a partir de divendres, i ara com ara encara no hi ha consens als models meteorològics com per afinar en el pronòstic.