Residu Zero és la prova pilot de les plataformes mòbils de contenidors de recollida selectiva que ha començat aquesta setmana al Bon Pastor. Durarà sis mesos i disposa de tres plataformes mòbils a la zona propera al centre cívic i a la biblioteca del barri. Uns informadors assessoraran els veïns de la manera correcta de llençar les escombraries.

De dilluns a dissabte

Les plataformes mòbils de contenidors de recollida selectiva s’instal·len de dilluns a dissabte entre les 6 de la tarda i les 11 de la nit a la zona compresa entre els carrers del Foc Follet, Enric Sanchis, el Barri Vermell, la Formiga i Sant Adrià. En total n’hi ha tres i es recomana als veïns a utilitzar-les entre les 8 del vespre i les 10 de la nit. L’estratègia del Residu Zero es basa en la prevenció, la reutilització i la recollida selectiva, i posa una atenció especial en la matèria orgànica.

A més de contenidors de fracció orgànica hi ha recollida selectiva de vidre, paper, envasos, rebuig i residus sanitaris com ara bolquers i compreses. Els veïns però han de seguir el calendari de recollida ja que no s’instal·len tots els contenidors cada dia. Els residus orgànics i els sanitaris es recullen cada dia. En canvi, el paper, el vidre i els envasos es recullen el dimarts, dimecres, divendres i dissabte. El rebuig es recull només dos dies: el dilluns i el dijous.

Punt d’informació per als veïns

L’Ajuntament ha instal·lat un punt d’informació per als veïns a la biblioteca del Bon Pastor mentre duri la prova pilot. Diversos informadors assessoren les persones que s’hi acosten les tardes de dilluns a divendres i dissabte al matí. També surten al carrer i ajuden els veïns a llençar cada residu en el contenidor correcte.

Els comerços també hi participen

Més de 60 comerços estan inclosos en la prova pilot de les plataformes mòbils de recollida selectiva. Els comerços que disposen de recollida comercial diària d’orgànica i rebuig, i de tres dies a la setmana per a la recollida de paper i cartró, hauran d’utilitzar les plataformes mòbils per les fraccions d’envasos de plàstic, vidre i residus sanitaris d’acord amb el calendari de recollida. Els comerços no adscrits en la recollida comercial hauran de fer servir les plataformes mòbils diàriament.

Queixes veïnals pels horaris

Alguns veïns del Bon Pastor no estan d’acord amb el funcionament de les plataformes mòbils de contenidors. Han expressat a betevé el seu malestar perquè s’han retirat els contenidors convencionals a la zona de la prova pilot. Lamenten que aquesta mesura ha incrementat la presència de bosses d’escombraries dipositades als escocells dels arbres. A més, diuen, l’horari reduït dels contenidors mòbils impedeix a alguns veïns fer-ne ús, si no són a casa al vespre.

Seguiment i avaluació de les dades

L’Ajuntament té comptabilitzat que cada persona genera 1,27 kg de residus cada dia a la ciutat. Durant els sis mesos que durarà la prova pilot, cada setmana es reportaran les dades de funcionament i es faran comparatives amb la quantitat i qualitat des residus que es recollien abans i ara. A la zona on s’hi han instal·lat les plataformes mòbils s’hi han retirat els contenidors convencionals. I es que la implementació de les plataformes mòbils pretén alhora incrementar l’espai públic lliure al carrer. Un altre objectiu és contribuir a reduir la generació de residus en un 15% respecte al 2010 de cara al 2020.

Altres iniciatives de recollida selectiva

El 2018 ja es va fer una altra prova pilot de recollida selectiva a la ciutat. Va ser al barri vell de Sarrià i la modalitat escollida va ser la recollida selectiva porta per porta. En aquella ocasió els veïns havien de baixar la brossa separada a la porta de casa en els dies indicats entre les 8 del vespre i les 10 de la nit. Tres dies a la setmana podien treure l’orgànica i els sanitaris, dos dies el plàstic, un dia el rebuig i un altre el paper i cartró. En aquesta prova pilot només es van deixar al carrer els contenidors de vidre. Un mes després d’implementar el porta per porta, els reciclables (orgànica, paper, plàstic i vidre) es van triplicar passant del 19 % al 58 %. Aquests bons resultats es van reflectir sobretot en la fracció orgànica, que es va multiplicat per 10.