Les bombetes halògenes tenen els dies comptats ara que la Unió Europea n’ha prohibit la producció i comercialització. La normativa entra en vigor aquest dissabte, 1 de setembre, i només permet vendre les que queden en estoc. Un cop se n’acabin les existències, probablement augmentarà la demanda de les bombetes LED, que ja representen un 82 % de la quota de mercat.

Al 2009 ja es van començar a aplicar mesures per reduir l’ús de bombetes halògenes i ara se n’ha prohibit la comercialització per una qüestió mediambiental i d’estalvi energètic. Des de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) asseguren que les LED ofereixen la mateixa quantitat de llum, amb moltes tonalitats per escollir, però consumeixen una dècima part d’energia que les halògenes. Per això, defensen que la tecnologia LED és deu vegades més eficient.

El dubte és si aquells que fins ara compraven halògenes es veuran obligats a canviar la instal·lació per poder posar les bombetes LED, més cares i, en principi, més duradores. Els fabricants garanteixen que es podran substituir sense problemes. “Pensen que no es poden adaptar a les seves làmpades antigues quan actualment hi ha tots els tipus i tots els models en LED“, explica la Camelia Rodríguez, gerent de la Ferreteria Racavi.