Els Bombers de Barcelona preveuen un estiu amb més incendis a Collserola que l’any passat. La temporada comença amb menys precipitacions i, a més, les previsions apunten que són uns mesos secs. De fet, aquesta primavera ja s’han produït quatre incendis al parc, que superen la superfície cremada durant l’estiu del 2020.

L’estiu passat hi va haver nou incendis a l’entorn de Parc de Collserola i es van veure afectades 0,27 hectàrees, una superfície per sota de la mitjana.

Tres zones de cobertura per 1.800 hectàrees

Coincidint amb l’arribada del mes de juny, l’Ajuntament de Barcelona ha activat la campanya forestal per evitar incendis a l’entorn de Collserola. Una de les novetats és el nou Parc de Bombers de Vallvidrera, que va entrar en funcionament al maig i permetrà disminuir el temps d’arribada dels equips en cas d’incendi.

Presentació de la campanya forestal de l’Ajuntament de Barcelona

Els Bombers de Barcelona han establert tres zones de cobertura amb recorreguts diaris per poder arribar a tot l’entorn forestal. Aquestes tres zones són: el Parc de Vallvidrera, el Parc de la Vall d’Hebron i Parc de l’Eixample, i el Parc de Sant Andreu. Es tracta de vigilar les gairebé 1.800 hectàrees de superfície del parc que pertanyen a la ciutat.

En aquestes zones s’hi estableix un dispositiu permanent amb reconeixements i recorreguts diaris preventius. A més, els Bombers de Barcelona disposa d’un protocol d’actuació segons els condicionants metereològics elaborats amb les dades de l’Observatori Fabra. Així s’estableixen situacions de prealerta meterològica, prealerta cítica i alerta, que determinen els efectius i els vehicles que es destinen a punts preestablerts del Parc.

Isaac Planella
Un agent de la Guàrdia Urbana treu una de les cadenes que barren el pas de vehicles al Parc de Vallvidrera (Foto: Isaac Planella)

A banda, la Guàrdia Urbana també intensifica el patrullatge preventiu en els barris de muntanya i l’Ajuntament ha iniciat una campanya dirigida als residents i als visitants de les zones forestals del parc perquè extremin les precaucions.