La pluja dels darrers dies ha deixat quantitats poc importants a Barcelona. Destaquen els 10 litres per metre quadrat que es van registrar en alguns barris de muntanya, dimecres, 10 d’abril. Malgrat això, en zones boscoses dels Pirineus, comarques de Girona o dels Ports la pluja ha estat més significativa, fins i tot amb algunes nevades. Gràcies a això es pot preveure un repunt de la floració de bolets durant la Setmana Santa, com moixernons, múrgoles, carreretes (també conegudes com a cama-secs) o llenegues.

L’hivern 2019 va acabar amb un balanç pèssim de registres pluviomètrics. Això ha propiciat un inici de temporada de bolets de primavera força fluix, res a veure amb la temporada boletaire de tardor, que va ser esplèndida, gràcies a la pluja de rècord del 2018.

Les prediccions meteorològiques indiquen que la primavera serà serà càlida i amb registres de pluja dins els paràmetres habituals per a aquesta època de l’any. Els mapes de predicció més propers, els que tenen més fiabilitat de pronòstic, també asseguren una alta probabilitat de pluja en punts muntanyosos durant alguns dies de la setmana vinent.

On trobar bolets ara durant el 2019?

L’inici de la primavera ha estat una mica fluix en la floració de bolets, però sembla que just ara comença a animar-se la temporada boletaire. La pluja de finals de la setmana passada i inici d’aquesta setmana poden facilitar la troballa de bolets, coincidint amb els dies festius de Setmana Santa. Les principals zones on se’n poden trobar són el Montseny, les Gavarres, les Guilleries, Collsacabra, Montnegre i el Corredor, el Moianès, les muntanyes de Prades, el Parc Natural dels Ports, el Mont-sec, el port de Comiols i zones encara més elevades del Pallars, l’Alt Urgell, el Berguedà, la Cerdanya o el Ripollès.

Moixernons

El moixernó creix formant grups, com la carrereta, en prats i en matolls no gaire espesos. Es tracta d’un bolet blanc i que es coneix perquè es diu que fa olor de farina fresca. Té un peu gruixut i el barret té làmines fines per sota, blanques o lleugerament grogues.

Les comarques més propícies per trobar-ne són les del Pallars, l’Alt Urgell i el Berguedà.

Múrgoles

És un bolet que només surt a la primavera i acostuma a sortir en terrenys remoguts, on hi ha hagut recentment un incendi o tala d’arbres. També se’n troben a prop de rieres, als vessants assolellats, prop de freixes o avellaners, llocs on s’acumulen fulles o camins on el pas d’excursionistes o ciclistes han remogut sorra. Se’n troben després de dies plujosos.

Carreretes

Les carreretes, o cama-secs, es troben principalment entre l’herba dels prats dels Pirineus, formant caminets. De fet, el seu nom prové precisament d’aquesta característica. Per trobar-ne ens podem fixar amb el fet que entorn a les carreretes l’herba és més alta i fosca que la de la resta del terreny.

Es tracta d’un bolet de talla petita i un tronc llarg i prim, de color marró.

Marçot

El marçot també es coneix com a bolet de neu ja que acostuma a créixer just després que es fongui la neu, o bolet d’esquirols perquè també és un aliment molt preuat per aquests animals. Forma part de la família de les llenegues i té tonalitats variables, entre el blanc dels exemplars més petits, al gris i negre dels bolets més grans i madurs. La part del tronc sol ser blanca i el barret és còncau amb làmines gruixudes i aixecades. Quan neix està mig enterrat i sovint forma erols amb varis exemplars. Després de les darreres nevades al Pirineu, segur que aquests propers dies se’n trobaran alguns.