La pluja dels darrers dies ha deixat quantitats poc importants a Barcelona. Destaquen els 10 litres per metre quadrat que es van registrar en alguns barris de muntanya el dimecres 10 d’abril o els 6 – 7 l/m2 del dia de Sant Jordi. Malgrat això, en zones boscoses dels Pirineus, del Prepirineu, comarques de Girona o dels Ports la pluja ha estat més significativa, fins i tot amb algunes nevades. Gràcies a això es pot preveure un repunt de la floració de bolets durant el més de maig, especialment moixernons, múrgoles, carreretes (també conegudes com a cama-secs) o llenegues.

L’hivern del 2019 va acabar amb un balanç pèssim de registres pluviomètrics. Això va propiciar un inici de temporada de bolets de primavera força fluix, res a veure amb la temporada boletaire de tardor, que va ser esplèndida, gràcies a la pluja de rècord del 2018.

Les prediccions meteorològiques indiquen que la primavera serà serà càlida i amb registres de pluja dins els paràmetres habituals per a aquesta època de l’any. Això podrà afavorir un ascens de la floració de bolets. De fet, els mapes de predicció del temps més proper, els que tenen més fiabilitat de pronòstic, també asseguren una alta probabilitat de pluja aquest principi de maig.

On trobar bolets ara durant el 2019?

La primavera va començar amb registres fluixos en la floració de bolets, però a partir de Setmana Santa es va animar la temporada boletaire. La pluja i les nevades de les darreres dos setmanes són molt beneficioses per a la troballa de bolets. Les principals zones on se’n poden trobar són el Montseny, les Gavarres, les Guilleries, Collsacabra, Montnegre i el Corredor, el Moianès, les muntanyes de Prades, el Parc Natural dels Ports, el Mont-sec, el port de Comiols i zones encara més elevades del Pallars, l’Alt Urgell, el Berguedà, la Cerdanya o el Ripollès.

Moixernons

El moixernó creix formant grups, com la carrereta, en prats i en matolls no gaire espesos. Es tracta d’un bolet blanc i que es coneix perquè es diu que fa olor de farina fresca. Té un peu gruixut i el barret té làmines fines per sota, blanques o lleugerament grogues.

Les comarques més propícies per trobar-ne són les del Pallars, l’Alt Urgell i el Berguedà.

Múrgoles

És un bolet que només surt a la primavera i acostuma a sortir en terrenys remoguts, on hi ha hagut recentment un incendi o tala d’arbres. També se’n troben a prop de rieres, als vessants assolellats, prop de freixes o avellaners, llocs on s’acumulen fulles o camins on el pas d’excursionistes o ciclistes han remogut sorra. Se’n troben després de dies plujosos.

Carreretes

Les carreretes, o cama-secs, es troben principalment entre l’herba dels prats dels Pirineus, formant caminets. De fet, el seu nom prové precisament d’aquesta característica. Per trobar-ne ens podem fixar amb el fet que entorn a les carreretes l’herba és més alta i fosca que la de la resta del terreny.

Es tracta d’un bolet de talla petita i un tronc llarg i prim, de color marró.

Marçot

El marçot també es coneix com a bolet de neu ja que acostuma a créixer just després que es fongui la neu, o bolet d’esquirols perquè també és un aliment molt preuat per aquests animals. Forma part de la família de les llenegues i té tonalitats variables, entre el blanc dels exemplars més petits, al gris i negre dels bolets més grans i madurs. La part del tronc sol ser blanca i el barret és còncau amb làmines gruixudes i aixecades. Quan neix està mig enterrat i sovint forma erols amb varis exemplars. Després de les darreres nevades als Pirineus, segur que aquests propers dies se’n trobaran alguns.