Els núvols baixos i la boira costanera han guanyat protagonisme amb el canvi de vents dels darrers dies. El garbí reescalfat que va deixar rècords de temperatura aquest dimecres ha donat pas al vent de llevant, molt més humit i fresc.

La boira de Barcelona, per advecció

La boira que es presenta normalment a Barcelona correspon a una situació més pròpia de la primavera, tot i que també es pot donar fins i tot a l’hivern.

Es forma bàsicament pel contrast d’un aire reescalfat en contacte amb una superfície del mar relativament fresca. El refredament per contacte de la massa d’aire més propera al mar és el causant d’aquests núvols baixos (estrats) que, gràcies al vent de llevant, poden arribar a tocar algunes zones costaneres.

Es tracta d’un fenomen que té molt poca afectació terra endins i, de fet, és molt habitual que els núvols baixos o boires costaneres quedin concentrats estrictament arran de mar mentre que pocs centenars de metres terra endins pot lluir el sol.

Les imatges facilitades per l’Observatori Fabra posen de manifest aquest fenomen així com les que hem pogut veure des de Montjuïc.

De fet, al vídeo facilitat per l’Observatori Fabra es veu una petita columna de fum que va sobresortint enmig del mar de núvols, que podria correspondre a la central tèrmica del Besòs que, en algunes situacions concretes, forma un núvol d’origen antropogènic.

És un mecanisme radicalment diferent al de la boira de les comarques interiors, en aquest cas, per radiació.

Clar descens de la temperatura

Aquest canvi de vents ha comportat una reculada clara de la temperatura respecte de principis de setmana. De les nits tropicals i migdies d’estiu hem passat a unes temperatures que, tot i que continuen a la banda alta, ja no tenen res a veure.

La situació meteorològica es mantindrà els propers dies i es podran tornar a repetir els bancs de boira costaners, bàsicament a primera i darrera hora, tant d’avui com del cap de setmana.