dia mundial medi ambient 2019

Dissabte al vespre es va confirmar el guanyador de les eleccions als Estats Units. Un dels punts forts del nou president electe, Joe Biden, és la lluita contra el canvi climàtic, després que l’administració Trump abandonés l’acord de París, anomenat també acord pel clima.

Què és l’acord de París?

L’acord de París és un acord col·lectiu entre gairebé 200 països que té com a objectiu evitar que la temperatura planetària augmenti per sobre dels 2 ºC respecte als valors que hi havia abans de la revolució preindustrial. Aquest llindar d’ascens tèrmic l’han determinat científics del clima, ja que superar-lo tindria efectes devastadors a tot el territori.

Malgrat els efectes més que negatius i constats de l’augment de la temperatura planetària, com l’augment del nombre d’huracans, sequeres, incendis forestals, canvis dels patrons marítims i del nivell del mar, migracions massives i escassetat en la producció d’aliments, Trump va retirar-se de l’acord de París el 2017 afirmant que podria perjudicar econòmicament el desenvolupament dels Estats Units i que suposaria la pèrdua de 2,5 llocs de feina per als americans el 2025.

Els EUA són el segon emissor de gasos d’efecte hivernacle

Els experts climàtics afirmen la importància de la participació de la Xina i els EUA a l’acord de París, ja que són els països que emeten més gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera i han d’assumir la seva responsabilitat envers l’escalfament global i l’emergència climàtica.

Joe Biden ha proposat un pla de cinc bilions de dòlars, del 2021 al 2024, per combatre el canvi climàtic i ha promès que els Estats Units tornaran a entrar a l’acord de París. El procés perquè tornin a formar-ne part pot ser inferior als sis mesos.

Quin és el pla proposat per Biden?

Biden ha proposat, en campanya, un pla d’energia neta i un altre de justícia ambiental. Aquest proposa inversions en infraestructures, millores en la salut pública i creació de llocs de treball de qualitat. Preveu un augment de l’energia neta als EUA en el transport, l’electricitat i la construcció. També diu que reforçarà i ampliarà les xarxes d’aigua, d’electricitat i de banda ampla universal, reduirà els costos de tecnologies com bateries d’emissions negatives i facilitarà l’agricultura i la conservació ambiental sostenible.

Per altra banda, també proposa una pla de justícia ambiental, econòmica i social, i planteja que el 40 % de les inversions es destinin a comunitats desafavorides perquè es beneficiïn d’energia neta i d’infraestructures actualitzades. Preveu crear una oficina de justícia ambiental climàtica dins del Departament de Justícia.

Tot i això, ha descartat prohibir les centrals nuclears o la tècnica d’extracció hidràulica de gas o petroli anomenada fracturació hidràulica o “fracking”.

La jove activista Greta Thunberg va animar a votar Biden, malgrat que considera les seves promeses insuficients. Thunberg s’ha  mostrat sempre contrària a la política de Trump.