Tots els llibres que ens hem llegit no els tenim a casa ocupant espai als prestatges. O bé ens els han deixat o bé els hem agafat en préstec de la biblioteca. De la mateixa manera que els llibres, els objectes poden ocupar espai i, per l’ús que en fem, potser no és rendible comprar-los. Per resoldre aquest fet, el 2019 va néixer a Catalunya la Biblioteca de les coses. Una iniciativa que la fundació Rezero va posar en marxa per a la cessió temporal d’objectes per un curt període de temps i que actualment compta amb sis biblioteques a Barcelona i 14 a tot Catalunya.
Contra el consumisme innecessari
La directora de comunicació de la fundació Rezero, Anna Peña, explica al betevé directe que ells no es van inventar la idea. “A Londres ja ho havien pensat. Des del 2014, aproximadament, van posar en marxa The library of things. Quan vam conèixer el projecte vam començar a rumiar com instaurar-la a Catalunya i a quins barris o localitats”, explica Peña.
“El trepant té un ús mitjà de 13 minuts en la seva vida útil. Quin sentit té que cada casa tingui un trepant en propietat?”, exemplifica Peña amb un dels objectes inventariats a les biblioteques de les coses. “Ens han posat al cap que quan necessitem una cosa l’hem de comprar. Doncs aquesta iniciativa neix amb la idea, també, de trencar aquesta premissa capitalista tant instaurada en la societat”, afegeix.
Un estalvi més enllà de l’espai i els diners
Comprar un objecte i llençar-lo al cap d’uns anys genera una petjada mediambiental particular. La Biblioteca de les coses, a banda del servei social que fa, redueix l’impacte mediambiental de manera important. “Des del 2019, aquesta iniciativa ha estalviat 1.478 quilograms de residus i 6.054 quilograms d’emissions de CO2“, explica Peña.
El funcionament és com el d’una biblioteca de llibres normal i corrent. “T’hi has de donar d’alta i, a partir de llavors, pots accedir al catàleg d’objectes inventariats. Pots obtenir qualsevol objecte per un temps d’entre una i dues setmanes“, diu Peña. Un dels inconvenients del projecte és que encara no té el suport polític suficient i no hi ha partides econòmiques que permetin la gratuïtat del servei. Així i tot, el cost del préstec d’un objecte oscil·la entre els dos i els cinc euros.