albada de Sant Joan amb núvols noctilucents
albada de Sant Joan amb núvols noctilucents a Cornellà. Foto: Felipe Gabriel Fuertes - @meteocornella

Barcelona ha viscut la nit de Sant Joan més fresca dels darrers vuit anys. Les dades ens marquen temperatures força fresques i clarament per sota la mitjana per l’època de l’any. Hem baixat fins als 15 ºC a l’Observatori Fabra, mentre que la temperatura normal seria d’uns 17 ºC. El Raval ha apuntat 19 ºC de temperatura nocturna, mentre que el valor habitual per aquestes dates voltaria gairebé els 22 ºC.

Mapa de temperatures mínimes del 24 de juny

Les temperatures mínimes més baixes s’han assolit al Tibidabo i al Rectoret, amb 14 ºC. Sens dubte, als sectors pròxims a Collserola i als barris de muntanya hem hagut de dormir amb flassada o, com a mínim, amb la finestra tancada.

Aquests valors són els més baixos des del 2013, quan vam assolir els 17,6 ºC al Raval o els 12,4 ºC a l’Observatori Fabra.

Quin ha estat el Sant Joan més calorós i quin el més fresc?

Pel que fa a les dades de temperatura mínima, cal destacar que la nit de Sant Joan més càlida que ha viscut Barcelona des del 1914 correspon a l’any 1938, amb una mínima de 22,9 ºC a l’Observatori Fabra. Al darrere hi trobem la de l’any 2003, amb una marca de 22,5 ºC. Cal recordar, en aquest sentit, que el 2003 la calor va ser molt prematura a Barcelona en una de les pitjors i més duradores onades de calor que es recorden a casa nostra.

A l’altre costat i com a revetlles fresques cal destacar la del 1996, amb una mínima de tan sols 10,2 ºCFa poc, l’any 2013, la nit de Sant Joan també va ser força freda, amb una marca de 12,4 ºC a l’Observatori Fabra.

També és recordada la revetlla del 1992, un any en què el fred i la pluja van omplir de dubtes casa nostra, només un mes abans dels Jocs Olímpics.