nit més freda hivern
Temperatura mínima de dissabte, 22 de gener del 2022 a Barcelona.

Barcelona s’ha llevat dissabte amb registres de temperatura de cru hivern. La temperatura mínima ha tocat fons de matinada a tota la ciutat i ha marcat els valors més baixos d’aquest hivern a la majoria de barris de la ciutat.

El termòmetre ha marcat registres inferiors als cinc graus gairebé arreu. Només en alguns punts del centre de la ciutat el termòmetre ha quedat lleugerament per damunt d’aquesta marca a causa de l’efecte illa de calor.

El fred més intens s’ha viscut, com és habitual en nits serenes, als punts més pròxims als rius Besòs i Llobregat. A Bon Pastor o Sant Andreu el termòmetre ha davallat fins la marca dels 2 ºC i a la Zona Universitària ha assenyalat fins a 3 ºC de temperatura.

A l‘Observatori Fabra de Barcelona el termòmetre ha marcat una mínima d’1,2 ºC, el valor més baix d’aquest hivern, un registre una dècima inferior al de la matinada de Reis (1,3 ºC). No feia tant de fred en aquest punt alt de la ciutat des del dia 12 de gener de l’any passat, després del pas de la borrasca Filomena, jornada en la qual el termòmetre va marcar -0,4 ºC.

També ha estat la nit més freda de l’hivern a l’estació del Meteocat de la Zona Universitària, avui amb una mínima de 3 ºC, tres dècimes inferior als 3,3 ºC anotats el 16 de gener.

La temperatura ha arribat a baixar de la marca dels 0 ºC a Collserola, sobretot al cantó vallesà de la serra (el Rectoret, -0,6 ºC). També han assolit els 0 ºC al cim del Tibidabo, el valor més baix de l’hivern, i han superat els 1,3 ºC del 28 de novembre del 2021. Des del 13 de gener del 2021 que no hi feia tant de fred al punt més alt de Barcelona (-1,6 ºC en aquella ocasió).

En general, ha estat la nit més freda d’aquest hivern, tot i que hi ha hagut algunes excepcions. Al Zoo, a tall d’exemple, hi va fer més fred ara fa uns dies. Aquest dissabte la mínima en aquest punt del Parc de la Ciutadella ha estat de 4,4 ºC, mentre que el dia 16 de gener van baixar fins a 1,6 ºC o fins a 1,7 ºC l’endemà.

A l’estació del Raval (Ciutat Vella) els 5,6 ºC de mínima d’aquest dissabte han igualat la mínima de diumenge 17 gener.

Es tracta, en qualsevol cas, de valors baixos, tot i que ni de ben tros poc habituals o excepcionals. Malauradament, en el context actual de canvi climàtic, cada cop és més difícil que les baixes temperatures siguin notícia a la ciutat de Barcelona.

Per què ha baixat tant la temperatura si no patim cap irrupció d’aire fred?

Des del dia de Reis que el fred és intens a Barcelona i arreu del territori, sobretot en hores nocturnes, tot i no trobar-nos en un context d’entrada o irrupció d’aire fred.

L’explicació rau en el fet que l’anticicló persistent que tenim damunt de Catalunya i l’oest d’Europa ha atrapat l’aire fred que va entrar per aquelles dates. Aquest aire fred, dens i pesat s’ha acumulat a les valls i fondalades, on dia sí dia també han anotat mínimes àmpliament negatives. Les glaçades han estat importants a l’interior i als Pirineus, però el termòmetre també ha baixat alguns dies per sota la marca dels zero graus al prelitoral i, fins i tot, en algun tram pròxim a la costa.

A Barcelona, l’ambient més fred s’ha viscut fins ara, sobretot, als barris perifèrics, pròxims al Besòs i el Llobregat, així com al nord de Collserola. La inversió tèrmica associada a les altes pressions, així com l’efecte illa de calor, han fet que el fred hagi estat menys intens a cotes altes i mitjanes de Collserola i a l’interior de la ciutat.

L’entrada d’una mica d’aire fred en altura entre dijous i divendres ha reforçat el fred i ha trencat la inversió tèrmica. Això explica els valors especialment baixos de la matinada d’aquest dissabte al Tibidabo o a l’Observatori Fabra.

Ja hem tocat fons pel que fa al termòmetre?

El termòmetre podrà tornar a marcar valors molt baixos la matinada de diumenge, similars als de dissabte o lleugerament inferiors als barris pròxims al Besòs i el Llobregat a causa de l’assentament de la massa d’aire fred. Això només si no s’avança la formació de núvols baixos prevista entre la matinada i primeres hores de diumenge.

No sembla que pugui baixar més la temperatura a Collserola i els barris alts de la ciutat. La causa en serà que ja s’haurà aturat l’entrada d’aire fred en altura i que començarà a instaurar-se el fenomen de la inversió tèrmica.

Els mapes a curt i mitjà termini anuncien la persistència de l’anticicló com a mínim fins a finals de mes. No es preveu cap nova entrada rellevant d’aire fred en altura que pugui fer baixar gaire més la temperatura.

Els darrers dies del mes de gener es preveuen força normals pel que fa al termòmetre a Barcelona, amb fred moderat de nit i ambient agradable les hores centrals del dia.

Evolució de la temperatura prevista a uns 1.500 m (línia blanca) respecte la normal (línia vermella) a la vertical de Barcelona.