
Que la pluja caigués al damunt de la ciutat de Barcelona es feia difícil de pensar quan passaria, però tard o d’hora havia de tornar. I és que els primers mesos d’aquest 2024, pel que fa al capítol de les precipitacions, ens han portat bones notícies a gran part del país, però en especial a Barcelona.
L’anàlisi de dades de l’Observatori Fabra confirma que aquest primer quadrimestre del 2024 ha estat gairebé tres vegades més plujós que el mateix període del 2023 a Barcelona. No era un repte massa difícil d’assolir, tenint en compte d’on veníem, però aquest símptoma de canvi de tendència pel que fa a la pluja ja és tota una victòria.
A més, la pluja, que sobretot va caure entre el març i l’abril a Barcelona, va ajudar a tornar a la fase d’excepcionalitat per la sequera, tant a Barcelona i a l’àrea metropolitana com a força municipis més que s’abasteixen de la conca Ter-Llobregat, després que la Generalitat decretés a inicis de febrer la fase d’emergència. Malgrat tot, convé que plogui més.
Bona tongada de pluja a Barcelona: més de 230 litres per metre quadrat
Segons dades meteorològiques recollides a l’Observatori Fabra de Barcelona, des d’inicis d’any s’ha vist una clara tendència positiva pel que fa a la pluja, comparant-ho amb el mateix període del 2023. No obstant això, sobretot les bones notícies van arribar pels volts del canvi d’estació, entre principis i mitjans de març.

Si hi entrem en detall, encara que no fos un fet massa destacable, la precipitació acumulada aquest gener al Fabra va ser de 26,4 litres per metre quadrat, mentre que ja va ser superior al mateix període del 2023, quan van ser 8,7. D’aquesta manera, comparant ambdós mesos, aquest gener ha rebut tres vegades més pluja que el del 2023.
Pel que fa al febrer d’aquest 2024 vam recollir 26,6 litres per metre quadrat, però en canvi l’any passat en va ser molts més, gairebé 41. Val a dir que en el gràfic s’han tingut en compte paquets de set dies i també el fet que el febrer d’aquest any tenia un dia més respecte de l’any anterior.
Després d’aquesta patacada, va arribar el març d’aquest 2024, assolint i aclaparant titulars com “El març es converteix en el mes amb més pluja dels darrers dos anys a l’Observatori Fabra“. Es van recollir 88,5 litres, en comparació amb l’any passat, quan només va ser un.
Per acabar, l’abril d’aquest any es van recollir 94,5 litres per metre quadrat al Fabra, mentre que el mateix període de l’any passat van ser 36. Novament, a tocar del triple de pluja aquest any que el 2023. L’abril va ser la cirereta del pastís amb el titular “Barcelona viu el dia més plujós dels últims quatre anys“.
En resum, això es tradueix en uns primers mesos del 2023 amb 86,4 litres recollits al Fabra, mentre que de gener a abril d’aquest any, la dada es va enfilar fins als 236. Així doncs, l’anàlisi de dades de l’Observatori Fabra confirma que aquest primer quadrimestre del 2024 ha estat gairebé tres vegades més plujós que el mateix període del 2023 a Barcelona.
Segueix la porta oberta a la pluja
Deixant de banda les dades i l’estadística, s’albiren bones notícies pel que fa a la pluja de cara a aquest cap de setmana llarg per la segona Pasqua. Mapes en mà, no sembla que hagi de ploure ni tots els dies, ni a tota hora ni a tot arreu. Ara mateix, sembla que la pluja caurà amb més ganes a les capçaleres dels rius, sobretot a les tardes.
Tot i la discrepància, amb tants dies d’antelació, els dos grans models de previsió global, l’americà (GFS) i l’europeu (ECMWF), estimen acumulacions per damunt dels 50 litres per metre quadrat a les capçaleres, entre dijous i dilluns, 20 de maig, a última hora.