El 2023 va ser un any de rècord pel que fa a la contaminació a Barcelona. Segons l’informe d’Avaluació de la qualitat de l’aire de l’Agència de Salut Pública, l’any passat es van registrar els millors nivells anuals de NO2 dels darrers 25 anys —26 μg/m3 de mitjana. Són dades que es troben per sota dels llindars actuals que marca la Unió Europea, si bé continuen per sobre del que estableix l’OMS i la futura norma europea a partir del 2030.
Segons el document, les dades es van acostar a les de 2020 i 2021 —anys marcats per la pandèmia— però en aquest cas, amb la ciutat a plena activitat. D’aquesta manera es continua la tendència a la reducció de diòxid de nitrogen els darrers anys. Segons ha explicat la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, es compleix per primera vegada amb tots els límits legals respecte a la qualitat de l’aire: “Anem en la bona direcció, la qualitat de l’aire és la millor des de que la mesurem fa 25 anys, tot i que som conscients que ens queda molta feina a fer abans del 2030“.
Les partícules PM10 i PM2,5 es mantenen estables
Pel que fa a les partícules PM10 i PM2,5, l’informe anual assenyala que els nivells continuen estables. Una situació que es manté des del 2013. En aquest cas, els nivells també són inferiors al que marca ara mateix la UE, però superiors a la futura norma i el que recomana l’OMS.
El cap del servei qualitat i intervencions ambientals de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, Marc Rico, assegura que les partícules PM10 i PM2,5 són un conjunt de partícules molt heterogeni i que la contribució del trànsit en el total és menor, només d’un 12 % . Per això, assegura Rico que caldrà fer esforços més enllà de l’àmbit purament metropolità per regular l’emissió de metalls i matèria mineral com sal marina, sulfats d’amoni i nitrats d’amoni a l’atmosfera.
L’Eixample, el districte més perjudicat
L’informe també calcula els nivells d’exposició mitjana de la població. Així, segons les dades, els barcelonins el 2023 van estar exposats a una mitjana de 26 μg/m3 de NO2 i 14 μg/m3 de PM2,5. Per districtes, l’Eixample continua sent el que registra els valors més elevats. En aquest sentit, els carrers d’Aragó, Mallorca, avinguda Meridiana o les rondes, serien els vials on encara hi ha dades més altes de contaminació.
Continuen els efectes negatius per a la salut
L’informe conclou que l’impacte que té la contaminació en la salut s’ha reduït un 32 % respecte al període 2018-2019. Tot i això, els nivells de NO2 continuen sent perjudicials per a la salut i es consideren que els responsables del 8 % de les morts, el 36 % dels casos d’asma infantil i el 12 % dels casos nous de càncer de pulmó cada any.
No obstant això, si Barcelona complís amb els futurs límits legals, l’impacte negatiu de la contaminació en la salut de la població es reduiria un 38 % més. La regidora de salut, Marta Villanueva, ha destacat que “respirar un aire més net és qüestió de salut i per això hem de reforçar les mesures que ens ajudin a reduir aquesta contaminació“. En aquest sentit, l’Ajuntament seguirà apostant per les mesures municipals implementades els darrers anys, en especial per la descarbonització. També en la renovació del parc de vehicles de transport públic i la reducció de la velocitat a la ciutat.