primera nit tropical 2022

Barcelona ha viscut aquest dilluns la primera nit tropical del 2022. Per primer cop aquest any la temperatura nocturna no ha baixat de la marca dels 20 ºC a les Corts. És el tret de sortida de l’ambient plenament estiuenc que ens espera aquesta setmana i que ens pot dur alguns registres realment escandalosos.

No és la nit tropical més primerenca… per poc

Les dades mostren que les nits tropicals s’avancen pel que fa a l’ arribada i marxen cada vegada més tard. Nits a més de 20 ºC que es poden donar de maig a octubre i que arriben a prop d’un centenar a l’any al centre de la ciutat. Totes juntes farien gairebé tres mesos i mig seguits sense baixar dels 20 ºC.

El cas és que la nit tropical d’aquest 16 de maig és de les més primerenques, però no la més avançada. No fa gaires anys, el maig del 2020 es va registrar una nit tropical el dia 7 de maig, per bé que en aquella ocasió el vespre posterior va fer que la temperatura mínima diària quedés, finalment, per sota dels 20 ºC.

Aquest dilluns la temperatura mínima no ha baixat dels 20 ºC per primer cop a les Corts (Can Bruixa) i tampoc no ho ha fet en alguns indrets de l‘Eixample. A Gràcia la temperatura mínima ha quedat en 19,9 ºC, només a una dècima de registrar una nit tropical.

L’Observatori Fabra, a menys d’un grau

A l’Observatori Fabra la temperatura mínima provisional d’aquest 16 de maig ha quedat en 19,1 ºC, menys d’un grau per sota del que hauria estat la segona nit tropical més primerenca registrada mai, després de la del 15 de maig del 1945, que continuarà sent la nit tropical que ha arribat més d’hora en aquest punt elevat de Barcelona de moment.

Fins al dia 19 de maig l’Observatori Fabra té marge de fer entrar el 2022 al podi dels anys en què la primera nit tropical ha arribat més d’hora. Les nits tropicals arriben, de mitjana, més de 10 dies abans del que ho feien fa un segle.

L’aigua del mar fa el que bonament pot

En un clima tan influenciat pel mar com el nostre, tenir el mar relativament fresc és una garantia per poder fer baixar la temperatura en hores nocturnes.

Fins fa relativament pocs dies l’aigua del mar marcava valors força habituals per a les dates, al voltant dels 17 ºC, però des de fa dues o tres jornades ha fet un salt endavant definitiu que ha portat la temperatura de l’aigua del mar durant les tardes a tocar dels 19 ºC. El mar comença a no ajudar-nos tampoc en aquest sentit.

Les nits tropicals seran la tònica de la setmana

La situació meteorològica continuarà marcada per l’estancament i l’estabilitat durant tota la setmana amb temperatures que continuaran tirant amunt els propers dies.

És més que probable que les nits tropicals vagin guanyant extensió els propers dies al centre i part alta. L’estiu arriba enguany molt d’hora, massa. Veurem si amb una mica de sort torna a la normalitat més endavant.