paraigua plegat

Amb les dades pluviomètriques a la mà, aquest 2021 només han caigut 60,4 l/m2 a l’Observatori Fabra. Aquesta xifra és molt inferior a la que tocaria per aquesta època de l’any, tenint present que al final de l’any hauríem d’haver acumulat, segons la mitjana pluviomètrica anual, entorn de 600 l/m2 a Barcelona.

Menys de la meitat de pluja del que hauria d’haver caigut

En concret, segons les dades de l’Alfons Puertas, meteoròleg de l’Observatori Fabra, durant el mes de gener va ploure 26,1 l/m2 (un 57 % de la mitjana climàtica), el mes de febrer 26,6 mm (75 %) i el març 7,7 mm (14 %).

En còmput global, un primer trimestre amb només 60 litres dels prop de 135 que n’hauríen d’haver caigut, per un 44% del total.

Sembla, però, que el mes d’abril, d’acord amb la inestabilitat associada a l’equinocci de primavera, el temps podrà ser més inestable.

L’ombra de la sequera ja surt als mapes

Malgrat tot, des de setembre que els registres pluviomètrics han quedat clarament més escarransits, cosa que es comença a notar en els valors de l’índex de precipitació estandaritzada (IPE), que serveixen per controlar l’estat de la sequera.

IPE per al període dels darrers nou mesos. Font: Meteocat

Així, per als períodes més curts (dels darrers sis i nou mesos), es comença a veure una situació que comença a indicar sequera generalitzada, si més no pluviomètrica, tot i que no pas de boca.

Aquesta manca de pluja es nota especialment al bosc, força eixut a bona part del territori.

Embassaments quasi plens

Malgrat els registres dolents de pluja d’aquest hivern 2021, els embassaments de les conques internes de Catalunya mantenen registres prou bons, plens fins al 84 % de la seva capacitat a dia 5 d’abril.

Aquestes dades són possibles gràcies als bons registres pluviomètrics del 2020, quan la pluja anual va superar entre un 20 i un 50 % la mitjana habitual a Barcelona.

Menys risc d’al·lèrgies

La manca de pluja, almenys fins aquests primers dies d’abril, ha dificultat una gran floració de les espècies vegetals que, juntament amb l’ús de mascaretes, afavoreix els nivells baixos de pol·len. Res a veure amb la situació de la primavera passada, que va ser càlida i plujosa.

Una altra de les floracions associades a aquesta època de l’any és la de bolets com, per exemple, moixernons, múrgoles, carreretes i lleneguesLa pluja prevista per a les properes jornades segur que en facilitaran la proliferació en zones de muntanya.