Quan falten més de 50 dies per acabar el 2018, els registres de precipitació anuals a la ciutat són d’escàndol. Alguns observatoris estan en disposició d’assolir els 1.000 litres abans no arribi el 2019. Tota la ciutat recordarà aquest 2018 com un any extraordinàriament plujós.

Dels 600 anuals, als 900 d’enguany

Barcelona té una mitjana climàtica anual de prop de 600 litres. Això vol dir que, suposant un clima perfectament regular, caurien de mitjana 600 litres cada any, una quantitat que enguany queda molt per sota de les ja recollides.

Destaquen especialment els registres dels barris que toquen més al costat Llobregat, on les tempestes d’estiu i tardor van deixar més litres. Indrets com Sants, Montjuïc o les Corts superen ja els 900 litres anuals, un 50% més del que tocaria per un any normal… i quan falta més d’un mes i mig per acabar l’any.

A la resta de la ciutat també hi ha molts registres que superen els 800 litres. Al centre, l’Eixample i Gràcia busquen encarrilar els 900, mentre que a Sant Andreu tot just avui han superat la marca dels 800. És al costat mar del riu Besòs on la pluja anual és, de moment, menys abundant. Tot i així, en el “pitjor” dels registres, la pluja anual supera en gairebé 150 litres la mitjana climàtica.

pluges acumulades any 2018 font: meteoclimatic, Obs.Fabra i particulars
Pluges acumulades l’any 2018. Font: Meteoclimatic, Observatori Fabra i particulars

Els 1.000, a tocar

Quan falten bona part del novembre i tot el desembre, no és escabellat pensar que és possible que alguna estació meteorològica superi els 1.000 litres anuals, un fet que seria gairebé insòlit. En la sèrie centenària de l’Observatori Fabra només trobem un any (dels 114 que en tenen dades) que supera aquest registre. Va ser l’any 1971, quan un final d’any ple d’aiguats va deixar el seu topall històric en 1.123 litres. Enguany, però, l’Observatori Fabra no és dels que han tingut més sort a l’hora d’arreplegar pluja i avui dia “només” supera per poc la marca dels 800 litres i queda una mica lluny d’aquest possible 1.000.

Uns registres més propis dels Pirineus

Assolir els 850-950 litres d’enguany no és tampoc gens habitual. Per fer-vos-en una idea, es tracta d’una quantitat que s’assembla molt als registres d’alguns indrets dels Pirineus i els Prepirineus com podrien ser Olot, Berga, el Pont de Suert o Vielha, i supera amb escreix la mitjana climàtica de Puigcerdà o la Seu d’Urgell, entre d’altres.

Assolir els 1.000 litres ens “equipararia” a Ripoll o les zones més elevades de les Guilleries i la serra del Cadí.