barcelona febrer 2022
Sortida de sol del divendres 11 de febrer a Barcelona. Foto: Alfons Puertas

Es parla molt de la sequera pluviomètrica extrema que afecta casa nostra i que, de mica en mica, va buidant pantans. Gener encara ens va deixar tastar el fred hivernal, però tant les dades com els pronòstics fan pensar que hauran estat només tres setmanes. Febrer fa de març, per quart any seguit.

Temperatura de març des de finals de gener

Si no canvien molt les coses l’hivern haurà quedat concentrat en vint dies realment freds de gener i algun dia puntual al desembre i al novembre.

El període comprès entre el 5 i el 24 de gener constitueix ara mateix l’únic tram de l’hivern amb una temperatura realment ajustada a la que seria habitual. En el cas de l’Observatori Fabra, des del dia 25 de gener podem dir que ja no hi fa hivern.

La mitjana dels primers 10 dies, com el mes de març

De fet, des del dia 25 de gener la temperatura mitjana a l’Observatori Fabra iguala i, fins i tot, supera la temperatura mitjana habitual del mes de març.

Els 12 ºC de mitjana registrats en els primers 10 dies de febrer suposen més de 2,5 ºC més del que seria habitual i superen en tres dècimes la mitjana del mes de març per al període 1991-2020. Els 12 ºC registrats s’acosten molt a la temperatura mitjana del mes d’abril del període 1961-1990 (12,3 ºC).

Aquesta anomalia és especialment evident en el cas de la temperatura màxima, que, de mitjana, està prop de 4 ºC per sobre del que seria habitual i més en sincronia amb el que hauria de fer avançat el mes de març o principis d’abril. Febrer està fent el que hauria de fer al març o, fins i tot, el que feia de mitjana un abril dels d’abans.

El febrer d’enguany vol entrar al podi dels més càlids

Falten encara dues setmanes llargues per acabar el mes i, evidentment, encara poden canviar notablement les dades finals. Ara bé, si el mes de febrer s’aturés avui, els 12 ºC de mitjana entrarien en tercera posició al rànquing dels febrers més càlids registrats mai a l’Observatori Fabra, un fet especialment cridaner quan constatem que, si comptem aquest febrer, quatre dels cinc febrers més càlids registrats a l’Observatori serien els dels darrers quatre anys.

  • Febrer 2020 – 12,8 ºC
  • Febrer 1990 – 12,5 ºC
  • Febrer 2022 – 12 ºC (fins al dia 10)
  • Febrer 2019 – 11,9 ºC
  • Febrer 2021 – 11,6 ºC
  • Mitjana de febrer 1991-2020 – 9,4 ºC

Febrer no fa febrer des del febrer del 2018.

La pluja i el fred ni hi són ni vindran

Evidentment, són dades molt preliminars que canviaran amb tota probabilitat. Ara bé, la realitat és que no sembla que ens hagin de visitar properament ni pluja ni fred.

Amb un alt grau de fiabilitat es pot afirmar que, després del canvi de temps efímer del cap de setmana i dilluns, tornarà l’anticicló ferm a casa nostra, amb una temperatura que tornarà a tirar cap amunt.

La temperatura mitjana de la darrera setmana del febrer continuaria, segons el model europeu, molt per sobre del que seria habitual. Font: ECMWF

Ja amb una incertesa més elevada, la darrera actualització del model europeu insinua que la pluja i el fred ens continuaran fent el salt també la darrera setmana del febrer i que la situació podria no ser gaire millor a principis de març.

Males notícies per a un febrer que sembla que tornarà a fer termomètricament de març i per a una sequera que, tret de sorpresa majúscula, es continuarà accentuant durant les setmanes vinents.