Foto: Vicente Zambrano González

(ACN / Redacció) Un equip de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) ha elaborat un rànquing de les ciutats europees amb més i menys mortalitat atribuïble a la manca d’espais verds. La investigació, que ha analitzat més de 1.000 ciutats de 31 països europeus, conclou que entre totes podrien evitar fins a gairebé 43.000 morts prematures cada any si complissin amb la recomanació de l‘OMS.

Barcelona i l’àrea metropolitana se situen en el lloc número 90 del rànquing, el setè a l’estat espanyol i, segons l’estudi, es podrien evitar 924 morts a l’any. Les dades es publiquen a ‘The Lancet Planetary Health’ i la llista es pot consultar a web isglobalranking.org.

Les ciutats amb més i menys càrrega de mortalitat

Les cinc ciutats de més de 100.000 habitants amb més càrrega de mortalitat atribuïble a la maca de zones verdes són Trieste i Torí (Itàlia); Blackpool (Regne Unit); Gijón (Espanya) i Brussel·les (Bèlgica). Les cinc ciutats amb menys càrrega de mortalitat són Elx (Espanya); Telde (Espanya); Guimarães (Portugal); Perugia (Itàlia) i Cartagena (Espanya).

Per calcular l’espai verd existent en cada ciutat, l’estudi ha utilitzat l’índex de vegetació de diferència normalitzada (NDVI). És un indicador que mesura com de verda és una àrea determinada. Té en compte qualsevol tipus de vegetació, des de l‘arbrat dels carrers fins als jardins en propietats privades, i s’obté a partir d’imatges capturades per satèl·lit.

Efectes beneficiosos dels espais verds

Els espais verds s’associen amb diversos efectes beneficiosos per a la salut, entre els quals, menys mortalitat prematura, més esperança de vida, menys problemes de salut mental, menys malalties cardiovasculars, millor funció cognitiva en infants i gent gran, i nadons més saludables.

L’OMS recomana l’accés universal als espais verds i estableix que n’hi hauria d’haver un d’almenys mitja hectàrea a una distància de no més de 300 metres en línia recta des de cada domicili.

Els autors de l’estudi demanen més àrees verdes

Mark Nieuwenhuijsen, director de la Iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut d’ISGlobal, destaca que “les ciutats europees han d’apostar per la recuperació d’àrees urbanes per convertir-les en àrees verdes, per solucions basades en la naturalesa, com les teulades verdes o els jardins verticals, i altres mesures com reubicar el trànsit i reemplaçar asfalt per espais i corredors verds, arbrat urbà o parcs de butxaca”.