La ratxa seca més llarga d’aquesta sequera s’ha vist trencada pels xàfecs que han afectat Barcelona aquest últim cap de setmana d’abril. Després de 61 dies sense haver vist cap registre de precipitació de més d’1 l/m², l’arribada d’un front i el posterior aire fred en altura han estat capaços de fer créixer nuvolades que han regat algunes de les zones més assedegades del país, incloent-hi el Barcelonès.

Dissabte la puja va arribar a Barcelona, però les zones més beneficiades van ser les capçaleres dels rius Ter i Llobregat, justament les conques on hi ha els embassaments que abasteixen d’aigua Barcelona. Diumenge, en canvi, la Catalunya Central i el litoral i prelitoral centrals van ser les àrees on els xàfecs van ser més abundants.

Més de 30 l/m² en un sol dia

Tal com acostuma a passar en situacions de ruixats i tronades, els registres de pluja acumulada a Barcelona aquest diumenge, 30 d’abril, han estat molt irregulars. Mentre que al sector del Besòs amb prou feines es van recollir fins a 5 o 6 l/m², cap a Collserola i a la falda de la serra es van mesurar més de 20 l/m². El punt on més va ploure va ser al Tibidabo, on es van acumular 31 l/m².

En el cas de l’Observatori Fabra hi ha una dada molt rellevant. Els 28 l/m² que es van recollir és el registre de pluja en un sol dia més important dels últims vuit mesos: des del 31 d’agost que no hi plovia “tant”. I aquestes cometes són rellevants, ja que no es tracta de cap registre extraordinari, ni de bon tros.

Rius i rieres plens, com feia mesos que no es veia

Al Vallès Occidental també va ploure amb intensitat. Hi va haver registres de més de 30 l/m² acumulats en ben poca estona. Això va fer créixer sobtadament el cabal dels rius i rieres de la zona com feia mesos que no es veia.

És el cas de la riera de Sant Cugat pel terme municipal de Cerdanyola, tal com es pot veure a les imatges.

El riu Ripoll al pas per Montcada i Reixac va passar d’estar pràcticament sec a dur un cabal de fins a 19 m3/s. Aquesta punta de cabal es va notar també aigües avall, al riu Besòs. Ara bé, l’avinguda d’aigua més important la va protagonitzar la riera de Rubí que, a l’altura del Papiol, va mesurar un cabal màxim de 162 m3/s.

Dilluns s’han repetit els ruixats, però més al nord de Barcelona

Aquest dilluns hi ha tornat a haver xàfecs i tempestes. Aquesta vegada, però, Barcelona n’ha quedat a les portes. Les tronades més importants han afectat el nord de l’àmbit metropolità, sobretot el Vallès Oriental i el Maresme, on s’han anat repetint des de mig matí.

A diferència d’aquests dies, els forts ruixats han anat acompanyats de calamarsa i, fins i tot, de pedra que, en alguns casos, ha arribat a tenir una mida de 2 cm de diàmetre.

Pedregada a Vallromanes (el Vallès Oriental). Autor: Manel C. T.

Tot i la pluja, la sequera continua

Fins al 30 d’abril, tenint en compte el xàfec que hi va haver, a l’Observatori Fabra s’han acumulat 87 l/m² des que va començar l’any. És una xifra clarament més alta que els 51 l/m² que s’havien recollit fins a aquest divendres, dia 28 d’abril. Tot i això, continua sent una xifra molt inferior als 199 l/m² que marca la mitjana.

Els ruixats i tempestes de les darreres jornades han estat un petit respir, però cal molta, molta més pluja. La precipitació recollida tan sols ha fet pessigolles a la sequera i, en cap cas, no es pot donar per acabada.