Panoràmica de Barcelona
Foto: Alfons Puertas, des de l'Observatori Fabra.

Barcelona ha entrat a la Llista A, que distingeix les ciutats europees que treballen per reduir les emissions i per lluitar contra el canvi climàtic. El rànquing, elaborat per l’organització CDP, inclou 33 ciutats, entre les quals n’hi ha dues més d’espanyoles: Múrcia i Vitòria. En tots tres casos, segons la CDP, s’hi ha observat un gran progrés des que es va signar l’Acord de París, el 2015.

La llista posa de manifest que la crisi sanitària del coronavirus no ha deixat enrere els objectius climàtics, ja que el 39 % de les ciutats hi han entrat per primera vegada en aquesta edició. Entre les incorporacions hi ha, entre d’altres, Porto, Zuric o Copenhaguen. Dinamarca és el país amb més presència a la llista (6), seguit de Suècia (5) i Finlàndia (4). Espanya i Portugal empaten en quart lloc amb tres ciutats.

Millora en els objectius

La llista de la CDP permet avaluar l’avanç de la lluita contra el canvi climàtic. Així, segons les seves dades, el 2015 només un 60 % de les ciutats aplicaven polítiques per reduir les emissions, mentre que en l’actualitat ho fan totes. Si l’objectiu no és només reduir-les sinó assolir les emissions zero, les xifres canvien: el 2015 només un 9 % de les ciutats, un total de tres, s’havien marcat aquesta fita, mentre que, en canvi, aquest 2020 ja en són 14 (42 %).

L’organització també ha revisat aquest 2020 l’avanç de les energies renovables. Actualment hi ha 10 ciutats europees que treballen per aconseguir que el 100 % de l’energia que utilitzen sigui renovable, com a màxim, el 2050. De moment, n’hi ha algunes, com Copenhaguen o Estocolm, que ja han arribat al 50 %.

Requisits per ser a la llista

  • Tenir un inventari d’emissions de tota la ciutat i fer-ne públiques les dades
  • Haver fixat un objectiu de reducció d’emissions
  • Publicar un pla d’acció climàtica
  • Haver completat una avaluació sobre riscos climàtics i vulnerabilitat
  • Tenir un pla d’adaptació climàtica en què es detalli com s’abordaran els perills climàtics tant en l’actualitat com en el futur