
Cap als volts d’un quart de tres de la tarda d’aquest dilluns, 8 de juliol, s’han apreciat i sobretot fotografiat els famosos altocúmulus “stratiformis translucidus perlucidus” des de diferents punts de vista de la ciutat. El nom i cognoms científics d’aquests núvols podrien recordar-nos un encanteri d’un llibre de màgia, però no és el cas. A aquests núvols, molt coneguts i amb un gran reconeixement dins la cultura popular catalana, sovint se’ls coneix com a cabretes.
Diu el refrany: “Al cel cabretes, al terra pastetes”. Però aquest dilluns, com que justament els hem vist i Alfons Puertas, meteoròleg de l’Observatori Fabra, els ha caçat des de la part alta de la ciutat, ens preguntem si sempre que al cel hi ha cabretes al terra hi ha pastetes. Sempre són sinònims de l’arribada de la pluja?
Les cabretes al cel sempre deixen pluja?
Els refranys i les dites, en especial dins del gremi de la meteorologia, tenen un grau elevat d’encert. Podríem dir que si avaluéssim la relació que hi ha entre la cultura popular i les previsions meteorològiques tindrien un aprovat amb nota.
Ara bé, el cas d’avui és l’esdeveniment perfecte per afirmar que les cabretes —els altocúmulus— no sempre van associats als ruixats.
Aquests núvols sovint anuncien l’arribada d’un canvi de temps, del retorn de la pluja o, fins i tot, de les tempestes, però no ha estat el cas d’avui. Els altocúmulus fotografiats aquest dilluns han estat totalment decoratius.
Així doncs, els altocúmulus d’aquesta tarda de dilluns no anuncien pluja per als pròxims dies a Barcelona ni a la resta de l’entorn metropolità.
Si te’ls has perdut, no pateixis, són força recurrents
Aquest tipus de núvols tan admirats i agraïts per molts observadors i fotògrafs s’acostumen a formar a les capes mitjanes de l’atmosfera, a entre 2 i 6 km d’altitud.
Sovint se’ls sol confondre amb els cirrocúmulus. Una de les grans diferències entre si és l’altura a la qual es formen. Els altocúmulus són núvols mitjans mentre que els cirrocúmulus són de tipus alt. També hem de tenir present que mentre que els altocúmulus són dels núvols més habituals de veure al nostre país, els cirrocúmulus no ho són gaire. Això també ens pot ajudar a distingir-los, així com la mida de cada element o unitat.
Si avui te’ls has perdut, sovint les xarxes socials en van plenes.