El Consorci del Parc Natural de Collserola ha encarregat la construcció de sis bancs als artistes Ariane Patout i René Müller, especialistes en fusta i en recuperar natura morta per donar-li una nova vida. A través de seients rústics enormes amb un missatge gravat, volen conscienciar la ciutadania que el bosc és un sistema dinàmic, que se l’ha de respectar i que se n’ha de fer una gestió forestal per prevenir incendis.

Un projecte in situ

Ariane Patout i René Müller, de Domestik Wild, treballen amb arbres morts que troben al mateix bosc i els transformen en art i disseny. La peça finalitzada, en aquest cas un banc únic, l’acaben col·locant en espais públics o espais naturals per fomentar una relació més respectuosa entre l’ésser humà i la natura.

“Sempre treballem amb recursos locals de km0, guardant el costat natural i salvatge de la fusta perquè es vegi l’origen i la seva història”, explica l’artista Ariane Patout. Treballen “in situ” perquè moure arbres de mitja tona és complicat i costós, però també perquè “crear el banc al mateix indret on ha caigut l’arbre fa que la gent que passegi pel parc formi part del procés de construcció i transmet un missatge molt més potent”, afegeix Patout.

Reaprofitar natura morta

Els sis bancs es col·locaran a les entrades del parc dels diversos municipis que el conformen durant aquest any. El primer banc ja s’ha instal·lat al Turó d’en Cors a Vallvidrera, i el segon s’està construint a Sant Medir. Gràcies a aquesta iniciativa s’han reaprofitat arbres morts que d’altra manera no tindrien cap utilitat. Es tracta d’arbres que o bé s’han hagut de talar per prevenir incendis o que van caure durant el temporal Gloria el gener passat. En aquest cas la fusta s’ha convertit en bancs, però d’altres projectes de la ciutat han aprofitat la fusta per construir refugis de biodiversitat.