Febrer de rècord pel que fa a hores de sol a Barcelona.

L’heliògraf de l’Observatori Fabra —l’aparell que calcula les hores de sol— ha hagut de treballar de manera extraodinària durant el mes de febrer.

De fet, des que va entrar en funcionament l’any 1968, mai havia registrat tantes hores d’insolació durant el segon mes de l’any. Concretament, enguany n’ha registrat 249,2 hores, un 46 % més respecte de la mitjana, i 16,9 hores més que l’any 2012, l’any de l’antic rècord.

heliògraf
Heliògraf de l’Observatori Fabra.

La temperatura màxima més alta en un febrer des del 1914

El febrer del 2019 tampoc no passarà desapercebut als registres històrics de l’Observatori Fabra a causa d’altres rècords i dades meteorològiques rellevants. D’entre aquestes, cal destacar la temperatura màxima absoluta anotada divendres 22 —22,2 ºC— la més elevada de tota la sèrie històrica, un valor que va desbancar l’antic rècord de 21,8 ºC de l’any 2016. A banda, però, “a posteriori”, es va tornar a superar el llindar dels 20 graus en tres ocasions més: 21,7 ºC, el dia 23; 21,8 ºC, el dia 27; i 20,3 ºC, el dia 28.  Dels quatre dies més càlids mai assolits en un febrer des del 1914, tres corresponen al 2019.

Una altra dada realment impactant, i que permet entreveure tendències a simple vista vinculades al canvi climàtic, és el fet que en els darrers 105 anys tan sols s’han superat els 20 ºC en 22 ocasions en un mes de febrer, quatre de les quals aquest any 2019  i set des de l’any 2011.

taula de dades del febrer
Dades més rellevants del febrer del 2019. Font: O. Fabra

El segon febrer més càlid en 105 anys

El febrer del 2019 ha finalitzat amb una temperatura mitjana d’ 11,9ºC, un registre +2,8 ºC per damunt de la mitjana climàtica, que el situa com el segon més càlid mai anotat des del 1914. El rècord absolut el manté l’any 1990, amb una temperatura mitjana de 12,5 ºC.

Febrer i hivern eixuts

L’anticicló ha estat el protagonista indiscutible del mes de febrer, la pressió atmosfèrica s’ha mantingut per damunt la normal al llarg de tot el mes, alguns dies fins i tot per damunt de 1.035 hPa.  Les altes pressions han evitat l’arribada de fronts i borrasques, quelcom que s’evidencia en el total de precipitació acumulada: tan sols 4,6 litres per metre quadrat: un 10 % respecte de la mitjana climàtica.

En conjunt, l’hivern meteorològic, ha deixat 27,6 litres per metre quadrat a Barcelona, un registre que el col·loca com el quart més eixut des de l’any 1914.

Canvis a l’horitzó

El mes de març ha començat, de moment, immers en un episodi d’alta contaminació afavorit per la persistència de les altes pressions i l’estancament atmosfèric de les darreres jornades i setmanes. Els mapes del temps, però, permeten entreveure llum a mitjà termini, a causa del pas d’una pertorbació a mitjans de la setmana vinent.

La retirada de l’anticicló permetria el pas d’un front i, fins i tot, la possibilitat de pluja sobretot de cara a dimecres. El temps es mantindria inestable també dijous i divendres.

El termòmetre també patirà alts i baixos els pròxims dies. Malgrat que entre diumenge i dilluns se superaran novament, i amb escreix, els 20 graus a Barcelona, el pas de la borrasca a mitja setmana obrirà les portes a un descens notable de la temperatura.