ratxes de vent divendres 4 novembre
Ratxes de vent previstes per divendres. Font: Meteored (ECMWF)

El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís de situació meteorològica de perill per vent de mestral de cara a divendres, 4 de novembre. Es preveu que el vent pugui superar els 72 km/h a la ciutat de Barcelona. Protecció Civil ha activat l’alerta del pla Ventcat a Catalunya davant la previsió de vent fort a partir de la mitjanit

La primera situació de vent de mestral de la temporada

El pas d’un front atlàntic durant la jornada de dijous deixarà ben poca pluja en el conjunt del territori (sobretot a la costa), però obrirà les portes a l’entrada del vent de mestral a Catalunya.

El vent bufarà amb energia al centre i sud del país, així com als Pirineus al llarg de la jornada de divendres, però també es farà notar al litoral barceloní. L’entrada del nord-oest contribuirà a fer baixar notablement la temperatura i n’accentuarà la sensació de fred.

El vent del nord-oest bufarà amb energia a Catalunya divendres. Font: Met Office

El Meteocat ha emès avisos de perill taronja, grau 3 sobre una escala de 6, per la probabilitat alta que se superi el llindar de 72 km/h en el cas del Barcelonès. L’avís és vigent entre les 7 del matí i les 19 h.

Avisos de perill emesos pel Meteocat

El vent es farà present en bona mesura arreu de Catalunya per bé que seran les comarques de l’interior i del litoral i prelitoral central i sud, així com els Pirineus i les terres de l’Ebre les més afectades. En punts del prelitoral i litoral sud de Tarragona, i en zones altes dels Pirineus i els Prepirineus, es podrien superar els 90 km/h.

Ratxes de vent previstes divendres al migdia. Font: Arome/ Meteociel

Un pam de neu a la cara nord dels Pirineus

El vent del nord-oest, fred però eixut, s’encarregarà de fer que el sol llueixi amb força divendres a bona part del territori.

L’excepció serà la formació d’algunes nuvolades al centre del dia (i d’algun ruixat local) entre l’interior de Girona i el Montseny-Guilleries, així com la presència de neu a la cara nord dels Pirineu i zones d’influència pròximes. La cota voltarà els 1.700 m en aquest àmbit a primeres hores, però tendirà a baixar fins a 1.200 m a partir de la tarda.

També es preveu la presència de rufa i neu a la cara sud de la serralada i en alguns punts dels Prepirineus, sobretot durant la segona meitat de dia. La nevada serà feble cap aquestes zones, on podrà enfarinar també les muntanyes en cotes superiors als 1.500 m, aproximadament.

Gruixos de neu previstos entre dijous i dissabte. Font: Snow-Forecast

El vent perdrà pistonada, així com la precipitació, dissabte. El cap de setmana s’entreveu molt més estable i força fred en hores nocturnes. Els migdies s’aniran suavitzant de mica en mica a partir de dissabte.

Consells pel vent fort a Barcelona i en zones urbanes

En dies de vent fort en zones poc habituades a aquest element convé tenir ben presents les recomanacions de Protecció Civil:

  • Retirar testos de façanes i terrasses per evitar que caiguin i provoquin un accident.
  • Tancar portes i finestres de l’habitatge.
  • Parar atenció a les motocicletes aparcades: hi ha el risc que es tombin.
  • Allunyar-se de grues, panells i arbres.
  • Evitar aturar-se a prop de bastides, tanques o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent.
  • Recollir la roba dels estenedors per evitar accidents.
  • Extremar precaucions en les activitats a l’aire lliure i les zones arbrades. Es preveuen ratxes de vent de més de 70 km/h.