L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) continua estudiant les conseqüències de l’incendi en una nau de dissolvents de Montornès del Vallès que va deixar un rastre d’animals morts i contaminació al Besòs. Aquest dilluns els tècnics hi han fet més inspeccions i n’han analitzat l’aigua. El vessament complica l’equilibri ecològic d’un entorn que ara estava recuperant-se del desastre de fa un parell d’anys. L’ACA hi invertirà 8,5 milions d’euros en cinc anys, dedicats especialment a la recuperació ambiental del tram final del riu.

Almenys 200 animals morts

Les primeres estimacions calculen que només a la zona de Montcada van morir 180 carpes, tres anguiles, una tortuga i, entre bagres i llopets de mar, uns 200 espècimens. Tot i la pèrdua de fauna, l’impacte a la flora no ha estat tan greu.

L’abocament podria haver estat molt pitjor si no fos per la depuradora de Montornès, que ha pogut contenir mitjançant uns dipòsits la major part de les aigües contaminades per l’incendi, 4.500 metres cúbics on es barregen dissolvents, pintures o productes cosmètics. Finalment, una petita part d’aquestes aigües contaminades va acabar, malgrat tot, afectant el riu.

Un cop es disposi dels resultats de les analítiques, a finals de setmana, es recopilarà tota la informació i s’obrirà un expedient per analitzar quines són les accions següents que es duen a terme. El Consorci Besòs-Tordera avisa que es podria tornar a repetir un abocament d’aquestes característiques.

63 M € per millorar les infraestructures

Més enllà dels 8,5 milions per als propers cinc anys, el pla de gestió del període 2022-2027 preveu una inversió de 63 M € en mesures com la construcció de sistemes de retenció d’aigües pluvials i l’execució d’instal·lacions per minimitzar l’impacte en el medi de la descàrrega de sistemes unitaris a la xarxa.

Paral·lelament, l’ACA està treballant per detectar amb antelació la presència de contaminants i habilitant les depuradores de dipòsits de major capacitat per retenir l’aigua provinent d’episodis d’aquest tipus.