Aquest 2021 acumula un dèficit hídric important. La pluja d’aquest primer tram del 2021 supera per poc els 60 litres, dels prop de 135 litres que ja haurien d’haver caigut a Barcelona.

La primera línia d’inestabilitat, divendres

Però, després del canvi de temps de dimecres, que ens ha deixat una mica de pluja i fred per un dia, el temps sembla que es vol animar una mica més i, la inestabilitat, guanyar protagonisme.

Aquest divendres ens arriba un altre petit canvi de temps. Una línia d’inestabilitat poc important creuarà el territori de sud a nord i deixarà una mica de pluja.

No sembla que hagi de ploure gaire, amb prou feines cinc litres, però en un context de manca de pluja evident, tot suma. El risc de pluja serà més evident entre el migdia i primera hora de la tarda.

L’esperança, per al final del cap de setmana

El temps es mantindrà insegur el cap de setmana, tot i que és poc probable que arribi pluja a Barcelona.

Ara bé, un front associat a una descàrrega d’aire fred podria afavorir una regada més consistent entre diumenge al vespre i dilluns al migdia.

Els mapes indiquen que, amb el pas del front, la pluja podria ser consistent a bona part del territori i que, posteriorment, l’efecte rebuf, podria ajudar a fer que els registres de Barcelona puguin ser, per fi, més abundants.

Pluja acumulada en els propers cinc dies, segons el model GFS. Font: wetterzentrale

Alguns mapes marquen que durant els propers dies es podrien acumular en els indrets més agraciats una trentena de litres. No és gaire, en un dels mesos més plujosos de l’any, tampoc no és la millor situació meteorològica per capgirar la sequera, però és un bon principi.

Veurem si aquest canvi és simplement un oasi dins del desert o un punt d’inflexió en una sequera que ja comença a fer-se evident a la vegetació dels nostres boscos.