Situació dels planetes i quadrant del cel on es veurà la pluja d'estels Eta Aquàrids la nit del 5 al 6 de maig. Font: STELLARIUM

Ja tenim aquí la pluja d’estels dels eta-Aquàrids, puntual a la seva cita. Es tracta de la pluja d’estels més important de la primavera i té el seu màxim durant les primeres nits del mes de maig.

Eta-Aquàrids: la pluja d’estels causada pel cometa Halley

Cada any per aquestes dates la Terra, en el seu gir al voltant del Sol, passa a prop de l’òrbita del cometa Halley. Les restes de pols i petits fragments despresos pel pas del cometa impacten contra l’atmosfera terrestre i generen una gran quantitat de meteors. La pluja d’estels causada per aquest cometa s’anomena eta-Aquàrids.

El punt àlgid de la pluja es produeix pels volts del 5 de maig, per bé que encara es podran continuar veient caure meteors fins al dia 28 de maig, això sí, cada cop amb menys freqüència. Els meteors són de velocitat ràpida i brillants i el millor moment d’observació, segons els experts, és abans de l’alba. És un dels millors radiants en el meridià sud.

En el seu moment àlgid i en un entorn de foscor favorable es poden veure més de 50/70 meteors per hora. Serà la pluja d’estels més important abans no arribin, ja a l’estiu, les Perseides.

Així ho explicava el divulgador científic Antonio Bernal al programa ‘El nou temps del Picó’.

Una altra superlluna a finals de mes

El proper dia 26 de maig (i també el 25 de juny) tornarem a tenir superlluna a casa nostra.

La distància aquest maig serà de només 363.645 km i serà la superlluna més propera de les tres que tindrem consecutives aquest 2021.