La data en la qual treuen les primeres fluixes i floreixen arbres com el plàtan d’ombra a Barcelona és un tipus d’informació fenològica. El seguiment d’aquesta variable durant un període molt llarg d’anys pot aportar-nos informació rellevant de com l’escalfament planetari n’està alterant el ritme.
La sortida o caiguda de les fulles és un procés complex en el qual entren en joc nombrosos factors, com la temperatura, la precipitació o la presència de nuvolositat. Enguany la fredorada del mes de gener i, sobretot, la més tardana de finals de febrer, han endarrerit la floració i la sortida de les fulles de molts arbres i plantes, també d’arbres urbans com el plàtan d’ombra.
Arriba el moment àlgid de la pol·linització del plàtan d’ombra a Barcelona
El plàtan d’ombra aquests dies comença a treure les primeres fulles i a florir. La floració implica alliberament de pol·len, que aquests dies ja és màxim a Barcelona (quatre sobre una escala de quatre). De fet, i en aquest sentit, la Xarxa Aerobiològica de Catalunya preveu que al llarg de la setmana vinent, la del 27 de març al 2 d’abril, es mantingui el nivell màxim de pol·len de plàtan a la ciutat de Barcelona.
Convé recordar que el pol·len el contenen els estams (òrgans reproductors masculins), que en el plàtan s’agrupen formant una petita piloteta que conté les flors (inflorescència masculina). Aquests dies s’observa gran quantitat d’estams a les voreres i carrers de Barcelona, element que indica la presència de pol·len a l’ambient.
A les capçades dels plàtans també es fan visibles les inflorescències femenines, que també formen una mena de bola. A diferència de les masculines, que acabaran caient, la majoria de les femenines, un cop pol·linitzades, continuaran creixent i acabaran donant fruits.
El fruit del plàtan d’ombra és, en realitat, una infructescència, és a dir, una agregació de petits fruits —els aquenis— que es concentren i formen una mena de bola o pilota, típica dels plataners. Els aquenis es caracteritzen per incorporar una mena de plomall que els ajuda a dispersar-se i sortir volant. Justament són aquests aquenis els que ens causen irritacions als ulls i al coll.
Aquesta setmana també es preveu nivell màxim (quatre sobre quatre) de pol·len de parietària i de xiprer, espècies força al·lergògens. El xiprer, en línia amb la majoria d’arbres presents a la trama urbana de Barcelona, també ha assolit el nivell màxim força més tard que en altres anys.
El plàtan d’ombra ha tret fulles 20 dies més tard que el 2022 a Barcelona
Toni Barrera és observador fenològic i fa seguiment del moment de la sortida de les fulles del plàtan d’ombra al barri de Sants de Barcelona, entre altres espècies. Curiosament, l’any en el qual les fulles han sortit més tard ha estat enguany, el 2023, que ho ha fet un dia més tard que el 2018, hivern aquest segon especialment fred i protagonitzat per diverses nevades a Collserola.
- 2018: 23 de març
- 2019: 13 de març
- 2020: 2 de març
- 2021: 8 de març
- 2022: 4 de març
- 2023: 24 de març