La primera Assemblea Ciutadana pel Clima de Barcelona s’ha reunit aquest dissabte 17 de setembre a l’Espai Jove La Fontana de Gràcia per decidir accions per fer front a l’emergència climàtica a la ciutat. Hi han participat un grup de 100 ciutadans i ciutadanes compresos entre els 16 i els 75 anys escollits de forma aleatòria pel consistori. Barcelona és la primera ciutat a Catalunya i a l’estat que desenvolupa una assemblea deliberativa sobre el canvi climàtic, seguint l’exemple d’altres assemblees internacionals recents.

L’objectiu principal de l’Assemblea és elaborar unes recomanacions ciutadanes per l’abordatge de la crisi climàtica en les polítiques públiques i presentar-les al govern municipal i als diferents grups que integren el consistori. Per fer-ho s’han debatut qüestions com la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle i com fer per evitar les desigualtats que pugui generar aquest procés. 

Aquesta iniciativa permet donar veu als residents de la ciutat a través d’una tria deliberativa dels representants. No és el primer cop que l’Ajuntament utilitza aquest mètode de representació per involucrar els ciutadans dins les qüestions polítiques de la ciutat. El 2021 va impulsar el fòrum jove BCN, un grup format per 99 joves triats a l’atzar que feia recomanacions sobre les polítiques de joventut.

La democràcia deliberativa, estesa per Europa

L’objectiu de la democràcia deliberativa és impulsar que les decisions polítiques siguin el resultat d’un debat just i raonat entre la ciutadania. Ciutats europees com París, Grenoble, Berlín o Amsterdam ja inclouen aquest sistema de representació des de fa temps.