Foto: Marxa Mundial pel Clima de 2011

L’economista i activista Arcadi Oliveres va morir dimarts, després d’una malaltia greu. En el seu llegat deixa un fons documental personal que va donar a l’Arxiu Nacional de Catalunya i l’Ajuntament de la ciutat li va fer entrega, al 2019, de la Medalla d’Or al Mèrit Cívic.

Què pensava Oliveres sobre el canvi climàtic?

En el seu darrer treball, el llibre ‘Paraules d’Arcadi’, planteja la pandèmia de la covid-19 actual com “un avís en un planeta que està dient prou”. De fet, en els últims anys de vida, va ser un clar defensor d’un model econòmic basat en el decreixement i l’ecologisme.

En aquest sentit, al llibre reflexiona que ja al 1971 el Club de Roma alertava que “no es podia créixer més” i afegeix una altra dada alarmant: el 80 % de les empreses catalanes no compleixen les normes ambientals.

A més, admet que no comparteix el concepte d’economia circular, ja que el considerava “una forma amagada de capitalisme i prou“.

Oliveres va ser un dels lectors del manifest que es va llegir a la Marxa Mundial pel Clima del 2011, prèvia a l’acord de París, per reclamar la reducció de les emissions de diòxid de carboni i l’ús d’energies renovables.