L’episodi tempestuós de divendres a la tarda i el vespre va anar associat a veritables patacs d’aigua en algunes comarques i a fenòmens de temps violent, sobretot a la Catalunya Central, on les pedregades van ser freqüents i van causar estralls en molts casos. L’aparat elèctric associat a les tempestes també es va fer plenament visible des de Barcelona.
Les tempestes van ser molt actives i van anar associades a gran activitat elèctrica. La Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques del Servei Meteorològic de Catalunya va detectar fins a 59.712 llamps, la majoria entre núvols.
Molts llamps, però poca pluja en el cas de Barcelona
Tot i la vistositat de les tempestes, els registres de precipitació van ser modestos a Barcelona i es van concentrar sobretot a la part alta i cap a la banda del Llobregat. On va ploure més va ser a la Zona Universitària, amb 15 litres per metre quadrat. A l’interior de la trama urbana i prop de la desembocadura del Besòs amb prou feines van recollir alguna dècima de litre per metre quadrat.
Els tres litres recollits a l’Observatori Fabra apugen el còmput de precipitació anual fins a 376 litres per metre quadrat, un valor que supera en 57 litres el valor de precipitació que seria habitual per a la mateixa data (període de referència 1991-2020). Malgrat això, la precipitació dels darrers 365 dies continua força per sota la mitjana, un fet que ens recorda que el context de sequera acumulada es manté a Barcelona i Collserola.
Calamarsa, pedra i aiguats a moltes comarques de l’interior i el nord de Catalunya
Les tempestes de divendres a la tarda van ser especialment violentes en algunes comarques. Les primeres van descarregar cap al Pirineu, entre Andorra i el Capcir, on van anar acompanyades de calamarsa i pedra en alguns casos. Més tard van continuar avançant cap al sud, per descarregar amb ganes cap al Ripollès i molts sectors de la Catalunya Central.
Cal destacar la gran pedregada de Sant Pere de Torelló (Osona), que va anar associada a pedres de la mida de pilotes de golf. Els desperfectes van ser molt importants a tot el nucli urbà, sobretot a teulades, vehicles i mobiliari urbà. La pedregada històrica, per sort, no va causar danys personals ni víctimes mortals.
D’entre els registres de precipitació acumulada cal destacar els gairebé 100 litres per metre quadrat recollits al pantà de Sau, 85 a Casserres, 84 a Sant Salvador de Guardiola, 65 a la ciutat de Berga o 47 litres per metre quadrat a Terrassa.
Sense tempestes a la vista, si més no durant uns quants dies
Els mapes del temps no preveuen cap nova situació que pugui afavorir la presència de xàfecs i tempestes de manera general. A curt i mitjà termini anuncien el manteniment de l’estabilitat atmosfèrica. Només als Pirineus entre dilluns i dimecres hi podria haver xàfecs locals, “a priori” no gaire significatius.
La setmana vinent es preveu estable i més seca de l’habitual per a les dates a Catalunya i al conjunt de la península Ibèrica.
La calor tornarà a ser intensa els pròxims dies, en farà força més de l’habitual per a les dates, tot i que ara per ara no sembla que hagi de tenir les característiques de la calorada (onada de calor) que vam viure els darrers dies de juliol.