A la plaça de Tísner de Barcelona (el Poblenou), on s’ubiquen els estudis de betevé, hi viuen des de fa uns quants anys quatre exemplars de lledoner (“Celtis australis”).

Esther Raya, grafista de betevé, ha immortalitzat fotogràficament l’evolució d’aquests arbres al llarg d’un any, entre el maig del 2021 i el maig del 2022. El muntatge permet veure els canvis anuals que experimenta un arbre urbà.

Caiguda i sortida de les fulles

Les imatges animades permeten veure el canvi de color i la caiguda de les fulles. El canvi de color de les fulles, de verd a ocre, es va iniciar parcialment durant el mes de novembre, tot i que les fulles no van caure del tot fins a mitjans de desembre, poc abans del solstici d’hivern.

La caiguda de les fulles d’aquesta espècie sol ser força sobtada i concentrada en uns pocs dies a diferència del plataner, que perd les fulles molt lentament, sovint entre mitjans d’octubre i mitjans o finals de gener.

La sortida de les fulles també va ser força ràpida. Es va produir a finals del mes de març, coincidint amb l’arribada de la primavera astronòmica.

Les imatges han permès comprovar que, en el cas de Barcelona, el lledoner acostuma a estar cobert de fulles entre vuit i nou mesos a l’any. La sortida i caiguda de les fulles sol variar uns dies amunt i avall en funció de les condicions meteorològiques i d’altres paràmetres. L’observació al llarg dels anys permet obtenir informació climàtica. La ciència que analitza aquest tipus de canvis és la fenologia.

El lledoner

El lledoner és un arbre de port mitjà (10-20 metre d’alçària), de fulla lanceolada (allargada) i caduc originari de la regió mediterrània. Es tracta d’un arbre de ribera, d’ombra generosa, que acostuma a viure relativament a prop de curs de rius i rierols, tot i que ho fa a la banda més allunyada de la ribera, lluny de l’aigua.

El lledoner és una espècie que s’ha adaptat molt bé al clima de Barcelona i a les peculiaritats d’una gran ciutat: sòl dur, contaminació o disponibilitat irregular d’aigua. Tot i que a Barcelona s’aposta des de fa anys per a diversificar l’arbrat urbà, és encara un dels arbre molt abundants a la ciutat, ja que se’n van plantar molts exemplars en el passat.

La fusta del lledoner té nombrosos usos a causa de la seva flexibilitat i és fàcilment emmotllable. En el passat es va emprar en la fabricació d’eines com forques, rampins, etc. També s’acostumava a plantar un lledoner a les masies quan naixia l’hereu.

El seu fruit, els lledons, són molt apreciats pels ocells i comestibles per a l’home. Se’n poden fer melmelades.