neu puigmal
El Puigmal i els cims del Ripollès vistos des de Barcelona dilluns 13 de desembre

L’arribada de l’anticicló és sinònim de fred i boira a les fondalades interiors, però de cel ras i ambient molt més suau a les cotes mitjanes i altes de les muntanyes dels Pirineus i d’arreu del país.

Les altes pressions van arribar a Catalunya dissabte i això va implicar la desaparició del vent i que l’aire fred, més dens i pesat, s’anés assentant cap a les zones baixes i desaparegués dels cims més elevats.

Aquest dilluns al cim de la Tosa d’Alp, a cavall entre el Berguedà i la Cerdanya, i a quasi 2.500 metres d’altitud, el termòmetre ha arribat a marcar una temperatura de 8,1 ºC a primera hora del matí, un valor similar al que s’anotava a la mateixa hora en alguns barris perifèrics de la ciutat de Barcelona. Cal fer notar que fa només quatre dies, dijous, 9 de desembre, i en plena irrupció d’aire fred i vents del nord, el termòmetre va marcar -11,6 ºC de temperatura al cim de la Tosa: quasi 20 ºC menys que aquest dilluns.

La temperatura ha fregat els 6 ºC a mitja tarda aquest dilluns al sostre de Catalunya, a la Pica d’Estats (3.143 m).

Font: meteovallsdaneu.com

Aquests no han estat, ni de bon tros, els únics exemples extrems dels darrers quatre dies en el cas dels Pirineus segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya:

  • Certascan (2.400 m): màxima (13/12) 9,4 ºC, mínima (9/12) -11,1 ºC
  • Prat d’Aguiló (2.143 m): màxima (13/12) 8,5 ºC, mínima (9/12) -9,6 ºC
  • Espot (2.519 m): màxima (13/12) 7,9 ºC, mínima (9/12) -11,4 ºC
  • puig Sesolles- Montseny (1.668 m): màxima (13/12) 14,1 ºC, mínima (9/12) -4,1 ºC

Els causants de la bonança: l’anticicló i la inversió tèrmica

Les altes pressions afavoreixen la subsidència de l’aire, és a dir, el predomini de moviments descendents que faciliten l’acumulació de l’aire fred —més dens i pesat— cap a les parts més baixes de les valls i fondalades. A aquest fet s’hi suma la pèrdua de calor de la superfície terrestre per irradiació en hores nocturnes, cosa que incrementa l’acumulació de l’aire fred en aquestes zones més baixes. Es parla en aquest cas del fenomen de la inversió tèrmica.

De dia, en canvi, el sol trenca la capa d’inversió i el termòmetre tendeix a normalitzar-se o si més no s’atenuen les diferències.

El fenomen de la inversió tèrmica també és un clàssic en el cas de Barcelona. Els barris tradicionalment més freds de Barcelona en aquest tipus de situacions són els que delimiten amb els cursos dels rius —el Besòs i el Llobregat—, però també la façana marítima, especialment a prop de la desembocadura dels rius. Els valors relativament més suaus del centre de Barcelona es deuen també, en part, a l’efecte illa de calor, un fenomen pel qual les temperatures mínimes són notablement més altes al centre de la ciutat que a la perifèria a causa de l’acumulació de calor d’elements com el ciment o l’asfalt.

Es fondrà la neu que ha caigut els darrers dies?

L’ascens sobtat del termòmetre ha arribat justament després d’una nevada excepcional, un episodi que ha deixat gruixos de neu històrics en alguns punts dels Pirineus.

Sortosament, tot i que la temperatura d’aquest inici de setmana és molt elevada, clarament positiva a les muntanyes, es combina amb humitats molt baixes a les cotes altes (inferior al 20 % en molts casos). Això minimitza la fusió de la neu.

L’explicació de per què la neu es fon molt poc si la humitat és molt baixa (tot i que la temperatura sigui positiva), però que contràriament es fongui ràpidament si hi ha molta humitat (o boira) a la mateixa temperatura, rau en el fet que el vapor d’aigua (humitat) aporta calories a la neu.

Això passa perquè el vapor d’aigua en contactar amb la capa de neu es refreda i s’acaba condensant. El fenomen físic de la condensació implica aportació de calor, i per tant afavoreix i facilita que es fongui la neu.

En dies assolellats i de baixa humitat la neu a penes es fon tot i que la temperatura sigui positiva. Si hi ha molta humitat, boira o núvols baixos, la neu es fon amb celeritat.

La combinació de gruixos de neu històrics, variacions de temperatura sobtats i episodis de neu desestabilitzen el mantell nival i fa que calgui estar més pendents que mai del risc d’allaus.

La temperatura tendirà a normalitzar-se durant la segona meitat de la setmana

La temperatura continuarà marcant valors positius, tant de dia com de nit, a cotes mitjanes i altes dels Pirineus de cara a dimarts, 14 de desembre. L’ascens de latitud de l’anticicló cap al Regne Unit a partir de dimecres, però, afavorirà que, de mica en mica, vagi entrant aire més fred en altura a Catalunya procedent de l’interior d’Europa.

Això afavorirà que el termòmetre tendeixi a normalitzar-se durant la segona meitat de la setmana i que, fins i tot, acabi assenyalant valors inferiors als normals abans del cap de setmana.

Evolució de la temperatura prevista a uns 1.500 m (línia blanca) respecte a la normal (línia vermella). A baix, estimació de la precipitació. Font: Wetterzentrale.de