fred i inversió tèrmica gener 2022
La inversió tèrmica afavoreix que faci més fred a prop del Besòs que a Collserola. Foto: Alfons Puertas @alfons_pc

El fred intens en hores nocturnes és una realitat des de fa força dies a Barcelona i arreu del territori, concretament des de la nit de Reis.

L’anticicló inamovible que afecta de ple Catalunya i bona part de l’oest i el sud d’Europa ha atrapat l’aire fred que va entrar per aquelles dates. Aquest aire fred, dens i pesat, s’acumula a les valls i fondalades, on dia sí dia també s’anoten mínimes àmpliament negatives. Les glaçades són importants l’interior i els Pirineus, però el termòmetre també baixa des de fa dies per sota la marca dels zero graus al prelitoral i, fins i tot, en algun tram pròxim a la costa.

Malgrat aquesta sensació general de fred intens, el cert és que les dades mostren que l’ambient hivernal es fa palès a les zones fondes i baixes, però és molt menys evident a cotes mitjanes o altes de les muntanyes a causa del fenomen de la inversió tèrmica, que atenua el descens del termòmetre, sobretot en hores nocturnes.

Poc fred fins ara a l’Observatori Fabra de Barcelona

L’aire fred procedent dels rius Besòs i Llobregat en hores nocturnes facilita que als barris més pròxims a aquest àmbit anotin temperatures clarament més baixes que al centre de la ciutat, on l’efecte illa de calor en dificulta el descens, fins i tot a cotes mitjanes i altes de Collserola, on la inversió tèrmica es fa evident en aquestes situacions d’estancament.

En general, per tant, podem parlar de dies freds en alguns punts de Barcelona, però no tant en d’altres. El fred va per barris i mai més ben dit.

  • Segons dades facilitades per l’Observatori Fabra, la primera quinzena del mes de gener ha estat de 9,04 ºC, 1,4 ºC més càlida que la mitjana de la sèrie històrica d’aquest observatori centenari (7,6 ºC).
  • Ha estat 0,74 ºC més càlida que el valor mitjà del període de referència comprès entre els anys 1981 i 2010, i 0,24 ºC més càlida que la mitjana del període 1991-2020.

Per bé que el fred ha estat moderat a l’Observatori Fabra des del dia de Reis, els registres excepcionalment elevats dels primers dies han condicionat la mitjana de la primera quinzena del mes, això sumat al fenomen de la inversió tèrmica i l’efecte illa de calor, que també podria arribar a condicionar en certa mesura el termòmetre a l’Observatori Fabra.

La situació atmosfèrica viscuda durant la primera quinzena del mes, en definitiva, no fa que el fred sigui intens a l’Observatori Fabra, on els registres més baixos de temperatura es produeixen quan tenim irrupcions d’aire fred polar o bé continental.

Els punts freds de Barcelona

La proliferació d’estacions meteorològiques els darrers anys ha permès comprovar que hi ha punts especialment freds al nucli de Barcelona en situacions anticiclòniques que afavoreixen l’estancament i la inversió tèrmica. Destaquen els barris pròxims al curs del rius Besòs i Llobregat, el Parc de la Ciutadella i els grans espais verds de la ciutat i, sobretot, el revolt de les Monges, el punt més fred de la ciutat de Barcelona.

Caldrà esperar a final de mes per saber si ha estat un gener fred a Collserola

Els registres de la primera quinzena en el cas de l’Observatori Fabra no indiquen que s’hagi tingut una quinzena freda. La continuïtat de l’ambient fred i la persistència de les altes pressions els pròxims dies -probablement fins a finals de mes- podria fer canviar aquest escenari i finalitzar el primer mes de l’any amb una temperatura inferior a la mitjana, tal com ja va passar el gener de l’any passat.