L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) calcula que, de mitjana, les platges del litoral sud metropolità retrocedeixen un metre cada any i que al delta del Llobregat es perden 160.000 m³ anuals de sorra. L’estudi conclou que, tot i la pèrdua d’amplada de les platges derivada de la regressió de sorra, l’ocupació ha augmentat un 23 % respecte al 2018.

El gerent de l’AMB, Ramon Torra, ha advertit de la “pèrdua de confort” que suposa que hi hagi menys espai però més gent. I ha instat l’estat a aplicar solucions “de manera urgent” a curt i a mitjà termini per evitar que les platges metropolitanes puguin arribar a perdre més de 20 metres en els pròxims 30 anys. Un exemple n’és la platja del municipi de Montgat (Maresme) on, segons l’Àrea Metropolitana, ja s’ha perdut fins a un 80 % de l’espai.

Això ha coincidit amb unes xifres de rècord d’afluència l’any 2022. En concret, les platges metropolitanes de Barcelona van acollir 10.845.677 visitants i es van convertir en l’espai públic més freqüentat i més ben valorat de la metròpolis. Unes dades que no compten els visitants de les platges de la ciutat de Barcelona, que aquest estiu van fregar els 5 milions d’usuaris.

Els usuaris puntuen els platges amb un 7,76

L’AMB ha fet aquestes valoracions en la presentació dels resultats de l’enquesta anual als usuaris. Les platges metropolitanes obtenen la puntuació més alta de la sèrie històrica, amb un 7,76 sobre 10. El 30 % de les persones enquestades visiten la platja cada dos o tres dies i s’hi estan, de mitjana, poc més de tres hores. Els motius més habituals que els porten a anar a la platja són passar una estona tranquil·la, llegir, banyar-se o prendre el sol.