mapa risc incendi catalunya

El pic de calor d’aquests dies, juntament amb la sequera que arrosseguem de fa mesos, fa que avui sigui el dia amb més perill d’incendi d’aquest estiu a diverses comarques, inclosa la ciutat de Barcelona, que ha activat el Pla d’actuació municipal per risc d’incendis forestals.

El perill d’incendi, extrem a l’Empordà

La situació meteorològica d’aquest divendres, marcada pel vent de garbí reescalfat i les altes temperatures, fan que siguin les comarques de la costa i prelitoral de Girona els indrets on el perill d’incendis sigui més elevat.

Mapa de predicció de perill d’incendi forestal per divendres 23 de juliol. Font: Generalitat de Catalunya

Els més de 40 ºC previstos per aquest divendres a l’Empordà, barrejats amb una vegetació que arrossega un estrès hídric important i una sequera excepcional, fan que el Baix Empordà, l’Alt Empordà i algun tram del prelitoral barceloní tinguin perill extrem d’incendis aquest divendres 23 de juliol.

En el cas de Collserola, el risc és molt alt i l’Ajuntament de Barcelona ha activat el Pla d’actuació municipal per risc d’incendis forestals.

Diversos parcs naturals tenen els accessos tancats

Com a conseqüència d’aquest elevadíssim risc d’incendis, s’han tancat els accessos a set espais naturals, segons informen els Agents Rurals.

Mapa de predicció de perill d’incendi forestal per divendres 23 de juliol. Font: Agents rurals( Generalitat de Catalunya

Entre aquests espais naturals tancats trobem el massís de Cadiretes, el Parc Natural del Montgrí (on continua actiu un incendi forestal), les Gavarres, Parc Natural del Cap de Creus, el paratge natural de l’Albera, la Baronia de Rialp, i el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat.

A més a més, fins a 199 municipis tenen avui el nivell 3 del Pla alfa, entre els quals Barcelona.

La meteorologia ajudarà a partir de dissabte

Tot i que durant el cap de setmana continuarà sense ploure, el cert és que el règim de vents i la temperatura donaran un petit respir.

La temperatura anirà baixant progressivament cada dia i desapareixerà el vent de garbí reescalfat, tot i que podran reaparèixer la tramuntana i el mestral.

El que queda clar és que direm adeu als registres de temperatura tan elevats dels darrers dies.

L’esperança arribarà entre dilluns i dimarts, quan alguns models indiquen, fins i tot, una mica de pluja, que podria afectar diverses comarques.