anomalia calor estiu divendres 27 maig

La pluja ha tornat a visitar-nos gairebé tres setmanes després de la darrera regada. Una pluja molt ben caiguda, però que és del tot insuficient per a un territori assedegat des de fa ja un parell d’anys ben bons. Caldrà aprofitar cada gota caiguda perquè l’aixeta es tanca i l’estiu tornarà a escena abans no arribi el mes de juny.

No plovia “tant” des d’abans de Sant Jordi

L’episodi d’aquest dimarts i dimecres ha deixat pluja general i abundant en alguns casos. És el cas d’algunes comarques de l’interior de Catalunya, on s’han registrat fins a més de 50 litres per metre quadrat.

En el cas de Barcelona, els registres han estat molt més modestos i, tot i que la regada ha estat més discreta, ha estat igualment general i molt beneficiosa per als boscos i també per a la millora de la qualitat de l’aire.

Els 15-20 litres caiguts en aquest episodi a Barcelona marquen el registre de pluja més important a Barcelona en una mica més d’un mes. Concretament, cal remuntar-nos fins als dies previs a Sant Jordi per trobar un episodi una mica més abundant i, en aquell cas, tampoc no va ser res de l’altre món, cosa que posa de manifest la grandíssima sequera pluviomètrica que tenim fa molts mesos.

Tot i que durant el mes de març vam tenir un episodi important, amb registres de més de 50 litres per metre quadrat de pluja, el cert és que no es troba cap registre semblant en els dos darrers anys.

La sequera és extrema i, tot i la pluja d’aquests dies, continuarà amb un dèficit més que evident en un mes de maig que tancarà també amb menys pluja de la que hauria d’haver caigut.

El matí més fresc del mes de maig

L’embossament d’aire fred no només ha deixat pluja (menys de la prevista i amb menys intensitat) sinó també una refrescada notable de la temperatura. Per primer cop en més de tres setmanes hem tornat a baixar dels 15 ºC de manera general al conjunt de Barcelona i en alguns indrets és el matí més fred des de finals d’abril. Aquesta dada diu molt poc a favor d’un mes de maig que, tret de sorpresa màxima d’última hora, serà el maig més càlid registrat a Barcelona.

Per posar-nos en context, els poc més d’11 ºC de temperatura mínima registrats aquest dimecres a l’Observatori Fabra, que constitueixen de moment la mínima provisional també del mes de maig del 2022, entrarien directament al podi dels registres de temperatura mínima absoluta més alts registrats mai en un mes de maig, només per sota dels 11,6 ºC del 2020.

I això, després d’un episodi extraordinari de calor que ens ha deixat registres històrics mai vistos en un mes de maig.

Ni pluja ni fred més endavant

L’episodi de pluja i fresca amb què hem acabat una calorada d’estiu històrica i prematura no tindrà continuïtat els propers dies.

De fet, són molts els escenaris que apunten cap a un retorn de l’estiu, sense arribar als valors desorbitats del cap de setmana passat.

Per ara, després d’un dimecres encara insegur, s’intueix una tornada del sol i la calor, amb un nou pic coincidint amb el cap de setmana, quan les màximes podran tornar a superar la marca dels 30 ºC a l’interior i els 25 ºC a la costa.

La calor de la setmana passada no ha de tornar, però el cert és que el calendari ens encamina cap al mes de juny, un més cada cop més estiuenc, i tot fa pensar que la fresca amb què ens hem aixecat aquest dimecres serà flor d’un parell de dies.

El cap de setmana no es descarta, de nou, alguna nit tropical al centre de la ciutat. La primavera ha tornat per recordar que encara hi som, però l’estiu arribarà abans del que pensem i del que alguns voldrien.