Platja del Somorrostro el juliol de 2019. L'aigua del mar toca ara els 24 ºC

L’aigua del mar a Barcelona torna a rècords. Després d’un maig amb l’aigua del mar més freda en com a mínim els darrers 15 anys, ara el rècord és per calor.

L’aigua del mar a Barcelona, en valors de mitjans de juliol

L’aigua del mar a Barcelona va marcar aquest dijous una temperatura de 23,9 ºC a un metre de profunditat, segons les minucioses mesures que realitza setmanalment des de fa més de 15 anys en Diego Lázaro.

Es tracta d’una temperatura més de 3 ºC superior a la que seria habitual. Una mitjana que en la setmana 24 de l’any queda en 20,7 ºC per al període 2005-2021.

La pujada ha estat tan espectacular que en poques setmanes hem passat de rècords històrics de fred a rècords històrics de calor pel que fa a la temperatura de l’aigua del mar a Barcelona.

L’aigua del mar ha pujat més de 7 ºC en tres setmanes

Sobta especialment la dada que el mateix Diego Lázaro facilita, que conclou que en les darreres tres setmanes la temperatura de l’aigua del mar ha pujat més de 7 ºC.

Un augment extraordinari, sobretot tenint en compte que el mar és un sistema inercial en què les pujades i baixades de temperatura acostumen a ser més graduals.

La manca de vent (brises molt fluixes) de les darreres setmanes, barrejades amb una de les primeres quinzenes de juny més càlides registrades mai a casa nostra han comportat aquest augment sobtat que fa que l’aigua del mar a Barcelona tingui una temperatura semblant a la que té en plena canícula.

Queda encara lluny del rècord absolut de temperatura, assolit l’any passat a finals de juliol, amb una temperatura de l’aigua del mar que va arribar als 27,8 ºC. Queda tot l’estiu. Veurem si s’acaba superant aquest darrer rècord.