termòmetre
Instrumental emprat per a mesurar l'aigua del mar. Autor: Diego Lázaro.

Som a la segona quinzena de mes i l’aigua del mar a la nostra costa ja no s’ha escalfat més. Segons dades de l’observador Diego Lázaro, que pren mesures de l’aigua del mar setmanalment a l’Espigó del Gas, aquesta setmana ha baixat mig grau la temperatura del mar a la ciutat. Valor igualment que passa dels 25 graus, ben suau.

Després de les calorades, el mar ha notat un refredament

La setmana passada vam parlar d’una onada de calor a gran part de Catalunya i l’absència de pluja va ser ben evident.

Els dos factors van fer que l’aigua del mar s’escalfés, ja que la calor emmagatzemada i la manca de cabal dels rius van fer augmentar la temperatura dels primers metres de la superfície marítima. Segons dades de Lázaro, la temperatura del mar a un metre de fondària va assolir els 26,1 graus, la més alta d’enguany.

Aquesta setmana, en canvi, el patró atmosfèric ha canviat. Nits que a la costa s’ha baixat dels 21 o 22 graus i tardes de poc més de 25º. Lligat a corrents marítims més intensos i alguns dies de mar de vent, han fet descendir una mica la temperatura actual de l’aigua a les nostres platges.

El dijous 19 d’agost, doncs, la temperatura ja ha baixat mig grau respecte al dia 12. Ara estem en els 25,5 graus de temperatura a un metre de fondària, un valor molt habitual per a les dates a la costa.

Les dades es prenen setmanalment des de fa més de 15 anys, i per a la segona quinzena d’agost la mitjana està en els 25,6 graus. O sigui, ara mateix estem fins i tot mínimament més “frescos” al mar del que diu la mitjana dels 15 anys.

Tot i tractar-se d’una temperatura suau, com correspon a la costa mediterrània i el seu poder d’escalfar-se a l’estiu, enguany no hem assolit els valors de temperatura que d’altres anys hem arribat a tenir. Sense anar més enllà, fa un any passàvem dels 28 graus. Un vertader “caldo mediterrani”.

Aigua del mar molt més càlida al sud mediterrani

Si a Barcelona la temperatura superficial del mar ha descendit, a la resta de la costa espanyola i les Balears tenen valors superiors que fa una setmana. En alguns casos, prop de la costa de Múrcia i el sud d’Alacant s’apropa als 28 graus.

De fet, segons dades del CEAM (Centre d’Estudis Ambientals de la Mediterrània), aquest 2021 està sent dels més càlids en les aigües superficials del nostre mar des que hi ha registres.

En l’àmbit general, segons dades “in situ” i de satèl·lit integrades, el mar Mediterrani té un valor mitjà de 28 graus gairebé en aquests moments.

Evolució i mitjana de la temperatura superficial de la Mediterrània. CEAM

En el gràfic podem comprovar com gran part del 2021 ha estat més suau que anys enrere. El 2020, per exemple, que va ser el més càlid de la sèrie fins ara, ja ha quedat enrere molts mesos aquest any. A final d’any veurem si finalment enguany el mar ha estat en màxim de calor o no.

Les implicacions d’un mar càlid són diverses, des de la distribució d’espècies segons la temporada, aparició d’algues, arribada de meduses a la platja o la possibilitat de fortes tempestes a la tardor.