meteciel
Malgrat que no hi ha consens entre models, alguns com l'Arome anuncien ruixats intensos. Font: Meteociel.fr

La proximitat d’un embossament d’aire fred en altura a la vertical del nord-oest de la península Ibèrica continuarà marcant l’evolució del temps d’aquesta setmana a Barcelona i Catalunya i la possibilitat de pluja.

Un embossament d’aire fred en altura (DANA) marcarà el temps d’aquesta setmana

Dimecres es preveu l’arribada de més ruixats i tempestes al llarg del matí. És en aquest sentit que el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís d’intensitat de precipitació per a les comarques del litoral i el prelitoral entre les 8 i les 20 h. Alerta de la possibilitat de pluja intensa, que caiguin més de 20 litres en 30 minuts.

Avís per temps violent pel matí de dimecres

El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís per temps violent aquest dimecres al matí a les 10.26 h per la tempesta que hi ha situada davant la costa barcelonina. Al llarg de les pròximes dues hores podrà afectar el Maresme, tot i que també podria arribar a punts del Barcelonès, del Vallès Oriental i de la Selva (en aquestes tres comarques, la probabilitat és menor). Pot anar acompanyada de ratxes fortes de vent, pedra grossa i, tot i que la probabilitat és baixa, es podria arribar a veure alguna mànega marina.

Ruixats i tempestes de distribució irregular

Les precipitacions previstes per a dimecres al matí afectaran diversos indrets de l’entorn metropolità de Barcelona, per bé que no hi ha consens entre els diferents models sobre quina en serà la distribució.

Tot fa pensar que les nuvolades responsables es gestaran damunt del mar, davant de la Costa Daurada i el delta del Llobregat a primeres hores i que tendiran a anar-se desplaçant de sud-oest cap a nord-est, tot resseguint les carenes del litoral i el prelitoral centrals. Els xàfecs més intensos i més abundants associats a les nuvolades podrien descarregar arran de costa.

Malgrat que la pluja més abundant i intensa es preveu entre mig matí i el migdia, els xàfecs podrien mantenir-se i regenerar-se en aquest entorn i al nord-est de Catalunya ben bé fins a mitja tarda.

Precipitació acumulada prevista fins dimecres, 22 de juny, a les 18 h segons el model Arome. Font: Wxcharts.com

El temps de la vigília de Sant Joan i Sant Joan, encara amb incerteses

Els mapes van concretant de mica en mica la previsió, tot i que de moment encara es manté certa incertesa pel que fa al pronòstic dels pròxims dies. La causa, el moviment erràtic de l’embossament d’aire fred aïllat a nivells alts (DANA) del nord peninsular.

Tot sembla indicar que dijous tornarà a ser un dia de cel molt canviant i certa inestabilitat a Catalunya. Els ruixats tornaran a regenerar-se entre el migdia i la tarda entre els Pirineus, l’interior del país, el prelitoral i algun punt de la costa. En general seran irregulars i menys intensos i abundants que dimecres.

La revetlla de Sant Joan es preveu més fresca però amb poques opcions de pluja fora del Pirineu occidental. El pas de la bossa freda en altura pels Pirineus durant el dia de Sant Joan podria tornar a incrementar la inestabilitat i la presència de ruixats i tronades de tarda al nord i el nord-est.