Anomalia de precipitació Meteocat
Anomalia de precipitació del mes d'abril. Font: Servei Meteorològic de Catalunya

El mes d’abril va finalitzar amb menys pluja de l’habitual a Barcelona, malgrat la sensació força generalitzada que va ser un mes plujós. A l’Observatori Fabra es van recollir poc més de 40 litres per metre quadrat, un 64 % de la mitjana mensual.

Menys pluja de l’habitual a bona part de Catalunya

La manca de pluja ha estat la tònica general en el conjunt de Catalunya. Segons l’informe mensual del Servei Meteorològic de Catalunya, el mes d’abril es pot qualificar de sec a bona part del país i molt sec a la comarca de la Cerdanya. Per contra, ha estat plujós al litoral sud i a les Terres de l’Ebre i molt plujós al massís dels Ports.

Les diverses borrasques aïllades que van afectar de ple el sud de la península Ibèrica també van abraçar l’extrem sud de Catalunya. En aquest sentit, l’estació meteorològica del Parc Natural dels Ports, a la comarca del Baix Ebre, va recollir fins a 321,5 litres per metre quadrat al llarg del mes d’abril, però a Horta de Sant Joan (la Terra Alta) en van acumular 171,6 litres o a Mas de Barberans (el Montsià), fins a 157,4 litres per metre quadrat.

Malauradament, la pluja va caure de forma poc abundant a les capçaleres dels rius que abasteixen d’aigua els embassaments de les conques internes. Els embassaments, al llarg del mes d’abril, van mantenir-se o van pujar lleugerament de nivell. Convé que la pluja caigui de forma més generosa al llarg de les pròximes setmanes, per tal que augmentin de volum de forma significativa.

Abril càlid a bona part de Catalunya

L’abril va començar amb una temperatura totalment hivernal i fins i tot amb flocs de neu a Collserola. Tot i això, els episodis d’alta temperatura previs a Sant Jordi han fet que el Servei Meteorològic de Catalunya el qualifiqui de càlid a bona part de Catalunya, especialment als Prepirineus, prelitoral central i algunes zones de la conurbació de Barcelona.

A l’Observatori Fabra, però, el mes ha finalitzat amb una temperatura mitjana pròxima a la normal, només 0,4 ºC superior a la mitjana del període de referència 1991-2020.

Pel que fa a la irradiació solar, després del març amb menys hores de sol de les darreres dècades, l’abril ha finalitzat amb irradiació solar global per damunt de la normal al Pirineu i el Prepirineu centrals.

Al litoral i el prelitoral, en canvi, ha estat lleugerament per sota de la normal, entre un 5 i un 10 % menys del que tocaria.