picto-doble-primavera-estiu

El febrer ha fet de març, el març ha abrilejat i ara intentarem desxifrar si l’abril tindrà cara de maig.

Per fer-ho, ens basem en les eines dels models estacionals de dos referències mundials: la NOAA americana i el centre europeu (ECMWF).

Amb totes les reserves i la prudència del món, podríem afirmar que l’abril no serà ni un mes fred ni un mes extremadament plujós. Aquest és el denominador comú dels dos models, tot i que presenten algunes divergències.

La NOAA americana projecta un abril que farà “d’abril”

Aquest model americà no detecta anomalies climàtiques per aquest abril, ni de temperatures ni de precipitacions. Què vol dir això? Doncs que tindríem temperatures en la mitjana climàtica i precipitacions també ‘habituals’ per l’època de l’any. Així doncs, tindríem uns migdies amb valors de 19/20 ºC al centre de la ciutat o al voltant dels 17 ºC a l’Observatori Fabra. Les temperatures nocturnes voltarien els 10/11 ºC al pla de Barcelona, que és la ‘mitjana climàtica’ dels valors nocturns per un abril al llarg dels últims 30 anys.

Anomalia tèrmica prevista a Europa per aquest abril segons la NOAA

Pel que fa a les precipitacions, voltaríen els 45/50 mm en conjunt, o una mica per sobre a la serra de Collserola a causa de la formació de tempestes de tarda localitzades en aquest punt.

Anomalia pluviomètrica prevista a Europa per aquest abril segons la NOAA

El centre europeu estima un abril que faria de ‘maig’

El model europeu projecta un abril que seria una mica més càlid del que és normal i ens faria la sensació més de maig que no pas d’abril i unes precipitacions inferiors a la mitjana climàtica.

Pel que fa a les temperatures, el model ens desxifra que tenim entre un 70 i un 80 % de probabilitats que els valors siguin superiors a la mitjana climàtica i detecta una anomalia de +0,5 ºC. Aquests dos elements ens fan concloure, segons aquest escenari, que molts migdies d’aquest abril registrarem temperatures per sobre dels 20 ºC.

Anomalia tèrmica prevista a Europa per aquest abril segons el Centre Europeu

En referència a les precipitacions, el model ens indica unes probabilitats del 30/40 % que la pluja superi la mitjana climàtica i una anomalia negativa, d’entre 0 i -50 litres respecte a la mitjana. L’abstracció d’aquests dos paràmetres estadístics ens porta a concloure que, segons aquest escenari, és bastant probable que no plogui més del que és habitual i fins i tot, que la pluja es quedi una mica més curta respecte al valor climàtic habitual. Així doncs, si de mitjana plouen entre 45 i 50 mm, cauria a aquest valor o menys.

Anomalia pluviomètrica prevista a Europa per aquest abril segons el Centre Europeu

Una estadística que ‘amaga’ la realitat diària

Els dos models climàtics projecten els escenaris de temperatura i pluja de forma molt generalitzada i a grans trets, sense especificar ni desgranar quina serà la distribució d’aquestes temperatures i precipitacions.

Un exemple: si un dia d’abril s’enregistren 5 ºC de màxima i un altre, 33 ºC, la mitjana és 19, que seria si fa no fa el valor climàtic habitual, de tal manera que estadísticament parlaríem d’un ‘abril’ normal si ens fixem només en la xifra i no en la distribució. El mateix passa amb la pluja: no és el mateix que una tempesta deixi 50 litres en una tarda, que aquests 50 litres repartits en cinc dies, però el valor numèric estadístic sí que és el mateix.

Tendència freda fins al 12 d’abril i càlida durant la segona quinzena

Tenint en compte aquest fet, si desgranem què passarà al llarg del mes trobem que fins al 12 d’abril les temperatures seran inferiors a les normals per l’època, mentre que a partir de la segona quinzena podria fer més calor del que és habitual.

Anomalia temperatures a Europa 1-12 abril 2021 (Model Centre Europeu)
Anomalia temperatures a Europa 19-26 abril 2021 (Model Centre Europeu)

Els pronòstics estacionals que vam fer a principis d’any per al 2021 i a finals d’hivern en projecció al temps que tindríem per aquesta primavera apuntaven una certa suavitat en les temperatures durant l’equinocci.

Per anar fent el seguiment rutinari i ‘jugant’ entre els registres diaris i la mitjana climàtica, us recordem que tenim aquesta eina que permet comparar les temperatures diàries que anem enregistrant amb la mitjana climàtica, per veure si està fent més fred o més calor del que és habitual.