Les nou platges de Barcelona van rebre 3,8 milions de persones durant la temporada d’estiu de 2018, entre els mesos de juny i setembre. Aquest ús intensiu dels quatre quilòmetres de platges barcelonines requereixen una posada a punt i un reforç del seu manteniment durant el període estiuenc. Tal com és habitual en aquesta època de l’any, just abans de la Setmana Santa, l’Àrea Metropolitana de Barcelona fa aquesta tasca de preparació. La darrera setmana de març es van iniciar les tasques de neteja a les platges del Baix Llobregat, la primera setmana d’abril la maquinària ha entrat a les platges de Badalona i la resta del Barcelonès nord. Els dies 8, 9 i 10 d’aquest mes els operaris treballaran a les nou platges de Barcelona.

La importància de desinfectar la sorra

L’any passat els serveis de neteja van recollir 855 tones de deixalles, dels quals 268 de la sorra i la resta de les papereres. La sorra és l’element més important a cuidar durant la neteja de les platges i desinfectar-la resulta imprescindible. La primera actuació dels operaris consisteix a fer el garbellament: un tractor remolca una màquina que retira el residus que hi ha a 10 centímetres de profunditat. Per fer-ho, recull la sorra i gràcies a unes malles filtra la sorra i recull les deixalles. 

garbelladora platges

Posteriorment, un segon tractor que carrega una arada de grans dimensions llaura la platja com si fos el camp, removent la sorra fins a mig metre de profunditat. Aquesta acció es fa per tal d’airejar la sorra que ha quedat compacta. Aquest procés d’airejat dura dos dies durant els quals els raigs ultra violeta del sol actuen com a desinfectant natural i eliminen una gran quantitat de bacteris. Aquest procés de desinfectat es va començar a fer el 1997 i, tot i que, es realitza durant tot l’any, a l’estiu es fa diàriament.

arada del llaurat de platges

Un electroimant retira metalls perillosos

Un cop han transcorregut les 48 hores, torna a passar la màquina de garbellar per la sorra per aplanar-la i per retirar tots els objectes metàl·lics perillosos que es troben a les platges. S’hi troben elements com claus, ferros rovellats, hams o piles. En aquest cas, la màquina que fa el garbellament incorpora un electroimant potent de dos metres a la part frontal del vehicle que s’encarrega de la recollida. Es dona el fet que va ser la mateixa AMB qui va fer l’encàrrec específic d’aquesta màquina. Ara fa quatre anys es van fer les primeres proves coincidint amb la revetlla de Sant Joan amb la intenció de recollir claus i altres metalls que s’acumulaven a la platja per les fogueres.

electroimant platges

Cada vegada es recullen menys residus a l’aigua

Un altre element de les platges que s’ha de mantenir en unes condicions òptimes és l’aigua. La neteja es fa només entre juny i setembre amb màquines filtradores i d’altres embarcacions que actuen a la zona més propera a la sorra barcelonina. L’any passat es van recollir 36,3 metres cúbics de brossa, un volum d’uns dos quioscs de premsa, i va representar la meitat de les deixalles retirades el 2017. L’Ajuntament ho atribueix a les mesures que s’han pres en aquest sentit. El consistori en destaca la instal·lació de les pintes de retenció, unes estructures metàl·liques que es fixen a la solera de la claveguera i que impedeixen que es s’aboquin molts residus sòlids.

Actuacions per gent amb mobilitat reduïda

Entre les actuacions que s’han fet aquest any, a les platges també hi ha la renovació de 70 metres de passeres de fusta i d’un aparca bicicletes, la millora dels accessos a la sorra de la platja de Sant Sebastià o la renovació dels jocs infantils de la Barceloneta. I destaca l’ampliació de la plataforma d’estada de la Nova Icària per persones de mobilitat reduïda i la creació de 150 metres de passeres adaptades. L’any 2018, el manteniment de totes les platges a Barcelona va costar 780 mil euros.

El llaurat, en directe

Hem pogut pujar a una gribadora per veure com treballen en directe. El nostre home del temps, Marcos Amores ha resolt moltes preguntes que sorgeixen durant el llaurat de les platges. Recupera el vídeo: