Els molins de vent d’ara fa 35 anys, els primers que es van instal·lar al país, no tenen res a veure amb els d’ara. Cada aparell produeix 250 vegades més energia que els originals.

Un molí de vent no gasta electricitat per moure’s, només s’alimenta de la força del vent, que és un recurs natural, no s’esgota, i no és contaminat. L’energia surt transformada i va directament a la xarxa elèctrica.

La modernització dels molins, clau

El parc de Garriguella va ser el primer a Catalunya. Era a l’Empordà i eren cinc màquines de 24 KW/h cadascuna, que treballaven 2.000 hores anuals.

Actualment els molins més moderns instal·lats a casa nostra en generen 4.000 KW per hora i treballen un 50 % més que les de fa 35 anys, per arribar a un total de 3.000 hores anuals.

Al web Eoliccat podreu trobar les dades més rellevants de l’energia eòlica a casa nostra.

L’energia eòlica, la clau de la transició energètica

Espanya és el quart estat del món, pel que fa a potència eòlica instal·lada. Els principals estats productors d’energia eòlica són la Xina, els Estats Units i Alemanya. Catalunya va ser pionera en la construcció de molins de vent dins l’estat, amb la instal·lació del primer aerogenerador a Espanya a Vilopriu (el Baix Empordà) el 1984. Actualment, però, Catalunya ha quedat enrere. Amb 46 parcs eòlics és la sisena comunitat autònoma en la llista dels megawatts instal·lats, 1.274 MW, molt lluny dels 5.561 MW de Castella i Lleó. Des del gener del 2013 no es construeix cap parc nou.

L’energia eòlica catalana representa el 5,5 % del total de potència instal·lada a Espanya, que suma 22.990 MW, i el pes de la demanda elèctrica catalana és d’un 19 % del total, per tant, la producció eòlica és del tot insuficient.