
Segons un estudi realitzat per la fundació Rezero (Residu Zero) el 30 % del volum i el 6 % del pes dels residus recollits a les papereres de la ciutat de Barcelona són envasos de menjar i de begudes d’un sol ús. Aquesta dada s’ha obtingut després d’analitzar el contingut de 130 papereres del districte 22@ de Barcelona, al Poblenou, que ha posat de manifest una presència elevada de residus associats al consum conegut com a per emportar o takeaway.
L’estudi, a més, ha revelat que hi ha molts gots d’un sol ús que aparentment són de cartró, però que també contenen plàstic. Un fet que impossibilita el seu reciclatge i provoca contaminació de les fraccions de recollida selectiva.
Impuls dels envasos reutilitzables
Davant d’aquesta problemàtica, Rezero està impulsant el projecte Take Away Retornable, que es troba en fase pilot a sis ciutats europees. La iniciativa proposa una alternativa real: envasos reutilitzables que poden ser retornats als establiments per a la seva neteja i posterior reutilització.
Aquest sistema permet reduir la generació de residus i promou un canvi de model cap a una societat residu zero. L’objectiu és que bars i restaurants ofereixin aquesta opció com un servei habitual per a la seva clientela.

