revolt de les monges barcelona
El revolt de les Monges, glaçat aquest hivern. Foto: @MeteoRevolt

El revolt de les Monges està considerat el lloc més fred de Barcelona. Un lloc molt peculiar on, durant l’hivern, hi glaça sistemàticament. Aquest hivern 2021-2022, de moment, ja ha registrat una vintena llarga de mínimes per sota dels zero graus.

Gener, el mes de les glaçades

Tot i que la primera glaçada va arribar a finals de novembre, el cert és que el mes de desembre només va deixar tres dies amb mínimes per sota dels zero graus. L’episodi càlid de finals de desembre i principis de gener, amb rècords històrics inclosos, permet veure també un salt important en les mínimes en aquest lloc tan peculiar de Barcelona.

Amb l’arribada de Reis, la situació es va estabilitzar i l’anticicló tossut que ens ha acompanyat les darreres setmanes va fer la resta.

Així, el gener ha sumat 19 dies amb temperatures sota zero i un altre més amb una mínima de 0 ºC. Fins a 17 dies consecutius glaçant per un total acumulat que, fins al dia 1 de febrer, suma 25. Una vintena llarga de glaçades a Barcelona.

La situació geogràfica del revolt de les Monges, al fons de la vall d’un torrent, lluny de l’efecte termoregulador del mar, un lloc ombrívol i un indret on les inversions tèrmiques acumulen el fred, fa que estigui considerat com el (o un dels) lloc més fred de Barcelona.

Com a mostra, pocs centenars de metres més enllà del revolt de les Monges, a can Rectoret (dades @RectoretMeteo), però 100 m per sobre del fons de la vall, només s’han registrat tres registres iguals o inferiors als 0 ºC. L’Observatori Fabra, situat a 400 m d’altura, no ha registrat encara cap glaçada aquest hivern.

El Baixador de Vallvidrera i una estació de Torre Baró, a la “lluita” de l’indret més fred de Barcelona

Tot i que fa ja més de 10 anys que no glaça a bona part de Barcelona, existeixen pols freds on, de forma recurrent, ho fa.

Recentment (i tot i que ja es coneixia la seva possible existència) s’han “descobert” dos punts especialment freds que estarien en disposició de lluitar-li el títol de “lloc més fred de Barcelona” al revolt de les Monges.

Roberto de Godos, que és qui manté activa les dades del revolt de les Monges va situar una sonda al Baixador de Vallvidrera durant els dies més freds de finals de gener, amb un registre mínim que va assolir els -6,6 ºC. De fet, entre el 23 i el 31 de gener es va baixar per sota dels cinc graus sota zero en sis ocasions.

La dada s’ha d’agafar amb pinces per la ubicació i característiques de la sonda i també perquè no es disposa encara d’una sèrie continuada, però posa de manifest el pol fred que constitueix l’estació del Baixador de Vallvidrera, un lloc situat a uns 45 metres menys d’altitud que el revolt de les Monges però, igualment, marcat per la influència de les inversions tèrmiques i per ser el fons de vall del torrent d’en Ferrer.

L’altre indret que se suma a aquesta particular lluita és una recentíssima estació meteorològica situada en un lloc molt concret del barri de Torre Baró. L’estació, situada en un carrer que és al fons d’un torrent, a 70 metres d’altura, reuneix les condicions òptimes per ser un dels pols freds de casa nostra.

Aquest mes de gener ha anotat només tres glaçades, però són moltes les jornades que han quedat a tocar dels 0 ºC. Sembla que queda lluny dels registres del revolt, però són dades gens menyspreables en una ciutat en què costa tant baixar dels 0 ºC.