
Segons ha fet públic el Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (C3S), del Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Mitjà Termini (ECMWF), el 2024 va ser l’any més càlid registrat fins ara al conjunt d’Europa per a tots els conjunts de dades considerats. Tot i això, no va ser rècord a totes les regions.
El 2024, més càlid de l’habitual arreu d’Europa i rècord al conjunt del continent
Segons ha fet públic el Servei de Canvi Climàtic de Copernicus, el 2024 Europa en conjunt va assolir una temperatura mitjana anual rècord. Es va deure sobretot a les temperatures elevades registrades a l’est del continent, on bona part de l’any van registrar valors de temperatura superiors a la mitjana o bé rècord. El sud-est d’Europa també va patir l’onada de calor més llarga de la seva història.
L’anomalia de temperatura del 2024 respecte a la mitjana climàtica (1991-2020) es va situar entre +1,26 i +1,57 ºC. La diferència rau en el conjunt de dades analitzat.

La zona amb temperatures rècord va cobrir principalment l’est i el sud-est d’Europa però també el centre del continent, el nord d’Escandinàvia i el sud-est d’Espanya.

A l’oest la temperatura va fluctuar més al llarg de l’any i van registrar fins i tot alguns mesos amb valors habituals o més frescos del normal. L’Europa occidental va registrar més nuvolositat del normal, a diferència de l’est d’Europa, on van anotar més hores de sol del normal. Només petites àrees del sud d’Europa i bona part de Groenlàndia (mapa superior) van registrar valors pròxims a la mitjana. Islàndia va ser l’únic país amb valors de temperatura inferiors a la mitjana.
De mitjana a Europa el 45 % dels dies van ser molt més càlids del normal i al voltant del 12 % dels dies van ser els més càlids mai registrats. A banda, al voltant el 69 % de la superfície europea va sumar menys de tres mesos (90 dies) de gelades.
Altres titulars destacats del 2024, lligats a la temperatura o a la precipitació, són els següents:
- Nombre rècord de dies de calor forta i de nits tropicals.
- El sud-est d’Europa va registrar precipitacions inferiors a la mitjana i el seu estiu més sec amb un índex de sequera rècord en 12 anys. També va mesurar cabals fluvials mitjans de l’estiu qualificats de “notablement” o “excepcionalment” baixos.
- A l’Europa occidental (França, el nord d’Itàlia, els Països Baixos, Luxemburg i Dinamarca) el 2024 va ser un dels 10 anys més plujosos des del 1950.
- El nombre de dies d’estrès per calor i de nits tropicals està augmentant al sud-est d’Europa i augmenta també la variabilitat interanual del nombre de dies humits a l’estiu.
- Segons el Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic, l’escalfament global d’1,5 ºC podria provocar 30.000 morts a l’any a Europa a causa de la calor extrema. El sud-est d’Europa és la zona que més n’està patint els efectes.

El 2024, el més càlid registrat fins ara al planeta però el tercer més càlid a Barcelona i a Catalunya
El 2024 va ser el tercer any més càlid mai registrat a Barcelona, amb una temperatura de 17,3 ºC, un valor molt superior a la mitjana del trentenni de referència, que és de 15,8 ºC. El 2024 va quedar per darrere el 2023 (17,8 ºC de mitjana) i el 2022 (rècord per càlid de la sèrie històrica del Fabra amb un registre estratosfèric de 18,1 ºC). Malgrat això, el 2024 ens va deixar la primera màxima de més de 40 ºC mai mesurada a l’Observatori Fabra.
Segons va informar a principis d’aquest any el Meteocat, el 2024 també va ser el tercer any més càlid després del 2023 i el 2022, com a mínim, des del 1950, que és des de quan es disposa de sèries climàtiques amb bona cobertura geogràfica.
Pel que fa al conjunt planetari, en canvi, el 2024 es va convertir en l’any més càlid de la historia recent, amb una temperatura mitjana que va superar per primera vegada el topall d’1,5 ºC per damunt dels registres preindustrials.

